« Znanost
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
BRAVO!

Nanoskop omogućio pogled u stanicu živog organizma

Stefan Hell je dobio Nobelovu nagradu za svoju fluorescentnu mikroskopiju. Sad je skupina znanstvenika pod njegovim vodstvom načinila nanoskop kojim može pratiti procese u živoj stanici

Fenomenalan uspjeh znanstvenika
Fenomenalan uspjeh znanstvenika (DW)
Više o

STED-nanoskop

,

mikroskop

,

živa stanica

Skupina znanstvenika koju predvodi dobitnik Nobelove nagrade za kemiju Stefan Hell razvila je na novu vrstu video-nanoskopa koja otvara velike mogućnosti u medicinskoj dijagnostici.

Radi se o fluorescentnom mikroskopu koji može velikom brzinom praviti snimke u nano-području (veličine od nekoliko milijarditih dijelova metra).

Takozvani STED-nanoskop može načiniti 1.000 slika u sekundi, što znači da je tako moguće načiniti video u kojem se slike mijenjaju svake milisekunde.

Tako je moguće pratiti zbivanja u živim živčanim stanicama ili viruse koji prije prodora u neku stanicu ispituju njezinu površinu. To su znanstvenici već pokazali na temelju načinjenih snimaka.

Uz poomoć fluorescentne mikroskopije znanstvenici mogu označiti određene bio-molekule i tako iz učiniti vidljivima. Velika brzina slijeda slika omogućuje praćenje i onih postupaka koji se odvijaju vrlo brzo i koje se dosad moglo samo naslućivati.

U prvim pokusima znanstvenici pod vodstvom Jalea Schneidera i Johanna Engelhardta pratili su kretanje tzv. vesikula (mjehurića) u ličinkama muhe. Vesikule su mjehurići koji se nalaze u stanicama, a koji su mjerodavni za prijenos tvari u tijelu - primjerice proteina. Znanstvenici su uspjeli vidljivim učiniti i čestice HI-virusa i slijediti njihov prodor u stanice.

Piše: Fabian Schmidt/DW
02.08.2015. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh