« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
ZNATE LI?

Namirnice važne za jačanje imuniteta

Nema uvjerljivih dokaza da određena hrana ili način prehrane mogu utjecati na imunološki sustav i time prevenirati zarazu ili izliječiti osobu zaraženu korona virusom

Bez ovoga ne ide...
Bez ovoga ne ide... (Arhiva)
Više o

imunitet

,

namirnice

Teško je izdvojiti jednu ili nekoliko namirnica koje podižu naš imunitet, nego u ovom slučaju govorimo o pravilno prilagođenoj prehrani u kojoj posebno mjesto zauzimaju namirnice koje doprinose zdravlju našeg probavnog trakta  u kojem se proizvodi 70-80% imunoloških stanica.

Nema uvjerljivih dokaza da određena hrana ili način prehrane mogu utjecati na imunološki sustav i time prevenirati zarazu ili izliječiti osobu zaraženu korona virusom.

Stoga, evo popisa:

Artičoka - štiti našu jetru od toksina, potiče lučenje žuči te smanjuje postotak kolesterola u krvi.

Borovnice -  riječ je o voću najbogatijem antioksidansima stoga je njegova primjena sve raširenija, od upotrebe u voćnim sokovima do raznih kozmetičkih preparata.

Brusnica - najčešće nam je najbolji saveznik kod upale mokraćnih puteva jer sprječava vezanje bakterija za stjenke mokraćnog sustava te djeluje antioksidacijski i antiadhezivno. Jednostavnije rečeno, posjeduje terapeutsko djelovanje na različite upale i infekcije.  Plod brusnice je posebno bogat različitim zaštitnim tvarima poput bioflavonoida koji imaju snažno antioksidativno djelovanje čime se smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja te preveniraju kardiovaskularne bolesti.

Grah - riječ je o mahunarki s izuzetnim antioksidacijskim svojstvima.

Malina i kupina  - jako su bogate antioksidansima.

Mrkva - redovita konzumacija smanjuje rizik od srčanog udara za 60%, a beta karoten poznat je i kao pomagač u prevenciji raka - jak je antioksidant koji ne može izliječiti nastale tumore, ali uvelike reducira njihov nastanak. S uzimanjem bi trebali pripaziti jedino dijabetičari kojima se ne preporuča unos bez konzultacije s liječnikom.

Šljiva - jača srce i imunitet , regulira probavu i smanjuje loš kolesterol u krvi. Odličan je izvor vitamina C i antioksidansa.

U skupinu jakih prehrambenih antioksidansa koji pridonose jačanju imuniteta, nalaze se još: jagoda, luk, brokula, crno grožđe, maslinovo ulje, ružičasti grejpfrut, mrkva, bundeva, lubenica, kakao, agrumi, crveni kupus, paprika, kelj pupčar, špinat, đumbir, crvena repa, orah, lješnjak, sjemenke suncokreta. 

Namirnica bogatih antiosidansima ima jako puno, te ih možemo svi uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

20.11.2020. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh