Namirnice koje mogu pojačati žgaravicu
Dovoljno je već i da imate malu žgaravice pa ćete znati koliko je to grozno - stoga, pazite što jedete i izbjegavajte neke stvari
Žgaravica je prilično nesnosna pojava - obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela, kažu stručnjaci, a uzrok joj je kisela hrana, pH vrijednosti 4,6 ili niže, prenosi PinkVilla.
To ne znači da takve namirnice treba potpuno izbaciti iz jelovnika, ali biste trebali biti umjereni u njihovoj konzumaciji.
Začinjena hrana i umaci su namirnice koje biste trebali izbjegavati. Njihov pH iznosi 2,8 uzrok je iritacije na sluznici jednjaka.
Konzumiranje začinjene hrane dovodi do žgaravice i problema sa želucem.
Pića koje sadrži kofein, poput čaja, kave i energetskih napitaka također su kisela i uzrokuju refluks kiseline i žgaravicu.
Naranča, grejpfrut, limun i slično voće dovodi do iritacije i problema u probavnom sustavu.
S druge strane, iako neki ljudi misle da je menta dobra za probavu, prekomjerno konzumiranje može prouzročiti refluks kiseline i žgaravicu.
Dakle, čaj od mente ne biste trebali piti svaki dan.
Ono što također ne biste trebali konzumirati svaki dan jest rajčica i sok od rajčice, koji su vrlo kiseli.
Druge namirnice koje bi trebalo izbjegavati ili bar smanjiti njihov unos ukoliko imate žgaravicu su: šećer, sol, soja sos, majoneza, ocat, kukuruz, riža, pšenica, češnjak, luk, gazirana pića, hrana s visokim postotkom masti, pržena hrana, alkohol, riba, prerađena hrana, prerađeno meso i žitarice.
Da biste smanjili razinu kiselosti organizma, trebali biste konzumirati više alkalnih namirnica. Soja, povrće, banane, zobena kaša, piletina s roštilja i bjelanjci su samo neke od njih.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar