« Ekosfera
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
NAPREDAK?

Nakon Kornata i Lastova, druga zaštićena područja zainteresirana za eko-turizam

U Nacionalnom parku Brijuni na skupu stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima u Hrvatskoj predstavljeni su rezultati WWF-ovog projekta DestiMED

Eko turizam sve je zanimljiviji
Eko turizam sve je zanimljiviji (Patrik Krstinić)
Više o

eko turizam

Nakon Nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Lastovo, i druga hrvatska zaštićena područja iskazala su interes za razvoj eko-turističkih paketa. Rezultat je to rada WWF-a sa spomenutim parkovima u kojima su eko-turističke ponude već postavljene, uspješno testirane i odobrene od međunarodnih stručnjaka za eko-turizam.

WWF je na sastanku stručnih službi svih hrvatskih zaštićenih područja, koji se od srijede održava u Nacionalnom parku Brijuni, predstavio rezultate svog rada na eko-turizmu kroz projekt DestiMED. Nakon službenog predstavljanja, uz izložbu fotografija s dosadašnjih testiranja i kušanje lokalnih proizvoda koji su u ponudi na Kornatima i Lastovu, predstavnici ostalih parkova zainteresirali su se za ovu priču i iskazali želju za razvojem takvih paketa u njihovim parkovima.

„Ovaj tip turizma, gdje su male grupe koje se stapaju s lokalnim stanovništvom, nešto je što WWF želi stimulirati jer je komplementaran sa zaštitom prirode za razliku od masovnog turizma koji neodrživo troši resurse. Dobit ostaje u lokalnoj zajednici, što je izuzetno važno jer kod masovnog turizma dobit ide trećoj strani", istaknuo je Mosor Prvan.

Lokalna zajednica naime sudjeluje u kreiranju eko-turističkog paketa koji se temelji na dosadašnjoj ponudi, ali i na nekim sasvim novim aktivnostima poput ribolovnog turizma ili demonstracije tradicionalne proizvodnje meda. Svoj interes za razvoj ekoturizma u svojim područjima iskazali su nacionalni parkovi Brijuni i Mljet, parkovi prirode Telašćica, Vransko jezero i Žumberak te 12 županijskih javnih ustanova.

Ekoturistički paketi razvijeni u NP Kornati i PP Lastovo će u 2019. godini ući u komercijalnu fazu te će, zajedno s drugim zaštićenim područjima na Sredozemlju koja su dio DestiMED projekta, biti prodavani agencijama koje se bave održivim turizmom.

Projekt Destimed financira Interreg Med program Europske unije, a provode ga Regione Lazio (vodeći partner), IUCN centar za mediteransku suradnju, MedPan, Federparchi, WWF Adria, WWF Mediteran i Nacionalna agencija zaštićenih područja (NAPA) u Albaniji.

27.10.2018. 12:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh