« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
OPREZ!

Najveći izvori bakterija u vašem domu

Pokućstvo možda izgleda čisto, ali mnogi dijelovi mogu sadržavati potencijalno opasne bakterije bez obzira koliko se čistili

Kuhinja je mjesto idealno za množenje bakterija
Kuhinja je mjesto idealno za množenje bakterija (Shutterstock)
Više o

bakterije

,

dom

,

kuhača

,

četkica za zube

,

kuhinjska spužva

Pogledajte koje stvari je najbolje jednostavno baciti nakon nekog vremena uporabe.

Kuhača - drvo je poroznije od plastike i metala, što ga čini lakšom metom klica i bakterija. Bakterija koja je obično dominantna u kuhinji jest E.coli, a dolazi iz sirovog mesa ili od djece loših higijenskih navika. Ovo može dovesti do ozbiljnog trovanja hranom.

Ne stavljajte kuhače u perilicu, pogotovo ne na dnevnoj bazi, jer mogu napuknuti i postati raj za bakterije. Umjesto toga natopite ih dezinfekcijskom tekućinom oko pola sata, te zatim isperite. Preporuča se zamjena nakon 5 godina, no čak i ranije u slučaju oštećenja.

Četkica za zube - istraživanja sugeriraju kako se niz ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, udar, artritis i kronične infekcije, može povezati s nehigijenskim četkicama.

Studija Sveučilišta Manchester otkrila je kako prosječna četkica sadrži oko 10 milijuna klica, uključujući visok postotak potencijalno opasnih bakterija poput stafilokoka, streptokoka, E.coli i kandide. Preporuča se zamjena svaka 3 mjeseca.

Ručnik - kupaonske ručnike treba prati jednom tjedno na 90 stupnjeva Celzijusa, kako bi se uništila bakterija stafilokok aureus, koja se može prenijeti s kože na tkaninu. Normalno benigna, bakterija može izazvati infekciju ukoliko dođe u kontakt s ranom, a može preživjeti samo na suhim površinama. Ručnike možete koristiti dugo vremena ukoliko ih redovno perete.

Jastuk - novi jastuk udvostručit će svoju težinu u tri godine, zahvaljujući ostacima prašine i grinja koji se skupljaju unutar njega. Ovo može uzrokovati vrućicu, ekcem ili astmu, posebice kada licem dodirujete jastuk i udišete ostatke. Pomaže pranje jastuka svakih par mjeseci na 60 stupnjeva Celzijusa. Mijenjajte ih svake 2 godine.

Plastična daska za sjeckanje - sadrži 50 puta više bakterija od wc daske. Razlog je taj što se wc daske regularno čiste, za razliku od daski za sjeckanje. Kako bi je očistili, upotrijebite sredstvo za dezinfekciju, a zatim isperite vrućom vodom.

Držite daske za sjeckanje mesa odvojeno od onih za povrće kako bi ste sprječili širenje bakterija poput E.coli na namirnice koje jedete sirove. Zamijenite ju nakon 3 godine.

Kuhinjska spužva - topla, vlažna i pozorna priroda spužva idealno je područje za razvoj bakterija. U ovim uvjetima jedna bakterija može se razmnožiti na 4 milijuna za samo osam sati. Većina kuhinjskih spužvi sadrži E.coli i salmonelu.

Osim toga, lako šire klice naokolo jer se pomiču od površine do površine. Treba ih se redovno cijediti te ispirati u vrućoj vodi. No s obzirom da su jeftine najbolje ih je mijenjati svakih par tjedana.


07.12.2010. 19:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh