« Film
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
GLEDATELJI IH NISU VOLJELI

Najveći filmski promašaji 2012.

Od ovih se filmova puno, puno, puno više očekivalo - hoće li ih se itko uopće sjećati za nekoliko godina?

Atlas oblaka jedan je od najzanimljivijih, ali i najčudnijih filmova 2012.
Više o

Ridley Scott

,

filmovi 2012

,

Andy Wachowski

,

Atlas oblaka

,

najbolji filmovi 2012

,

filmski promašaji 2012

,

film Prometej

Ovi su filmovi razočarali kritičare, publiku, ali prije svega producente koji su u njih uložili ogromne novce. Režirali su ih ugledni redatelji od kojih se puno više očekivalo. Ipak, to nikako ne znači da se radi o filmovima koji ne zavrjeđuju da ih se pogleda. Svakako je tu riječ o zanimljivim ostvarenjima koji će vam priuštiti dovoljno dobre zabave i mrvicu živciranja.

Prometej (Prometheus)

Sve je upućivalo da će Prometej biti odličan film. Imali ste Ridleya Scotta, redatelja prvog i nesumnjivo najboljeg dijela „Osmog putnika", koji sada snima visokobudžetni prequel prepun zvijezda. Imali ste scenarij čiji je jedan od autora bio Damon Lindelof, tvorac serije „Lost" (Izgubljeni). Trailer za film je bio toliko 'cool' da su se filmski geekovi širom svijeta kolektivno rastopili od sreće kad je izašao.

Ali, nakon premijere, „Prometej" se više nije činio tako odličnim kao što su mislili da će biti. Bio je zbunjujući kaos koji je ostavio mnoga pitanja otvorena. Zašto bi uvaženi znanstvenik spontano odlučio skinuti kacigu nekoliko minuta nakon što je stigao na planet izvanzemaljaca? Zašto niko nije djelovao zabrinuto za lik Noome Rapace kada se pojavila na svemirskom brodu prekrivena krvlju sa zašivenim trbuhom? Zašto Charlize Theron nije uspjela pobjeći s putanje ogromne kotrljajuće svemirske letjelice u obliku uštipka? Toliko pitanja zašto, ali nema smislenih odgovora. 

Atlas Oblaka (Cloud Atlas)

Brat i sestra Wachowski i Tom Tykwer su donijeli vrlo smjelu odluku kad su se prihvatili filmske adaptacije briljantnog romana Davida Mitchella. To je jedan od onih filmova koji će biti ili remek-djelo ili propast. Ispostavilo se da je „Cloud Atlas" i jedno i drugo.

Svojim zbijenim, složenim naracijama i pretencioznom filozofskom porukom, „Cloud Atlas" je film koji zahtjeva više gledanja. Može lako biti  jedan od najboljih filmova godine, ali nije uspio povezati se s publikom.

Film čiji je proračun iznosio preko 100 milijuna dolara, u SAD je zaradio samo 26 milijuna. Vjerovatno će postati kultni tek kad izađe na DVD izdanju.

John Carter

Nakon režiranja remek-djela, crtića "WALL-E", jednog od najboljih filmova proteklog desetljeća, redatelj Andrew Stanton nije mogao pogriješiti. Ali onda je snimio "Johna Cartera".

Zasnovan na vrlo uglednom književnom serijalu Edgara Rice Burroughsa, film je imao suštinski problem: autori poput Georgea Lucasa i Jamesa Camerona već su ubacili najbolje dijelove iz knjiga u svoje klaiske. Doslovna adaptacija djelovala je kao već iznošeni kaput.

Ako tome dodate nesretan naslov (prvobitni je bio nešto zanimljiviji "John Carter s Marsa"), ogroman proračun i nesretan prvi vikend u kinima - dobit ćete najveći promašaj godine.

Bojni Brod (Battleship)

Jadan Taylor Kitsch. Zvijezda u usponu je započela godinu na koraku do ulaska na A-listu, a onda je završila ne s jednom nego s dvije bombe na blagajnama -  loše su prošli i John Carter i Bojni brod.

Zasnovan na omiljenoj igri, ovaj drugi film ima veze s podmornicama. Ali i s izvanzemaljicma koji odlučuju napasti brod. To je jedan od onih besmislenih zapleta koje bi smislio svaki petogodišnjak, ali Universal je nekako odlučio u njega uložiti milijune dolara. Na kraju je izgubio preko 150 milijuna.

Remakeovi

Pravi dokaz za ovogodišnju depresivnu i razočaravajuću bojažljivost filmskih studija - osim snimanja filma zasnovanog na igri - je ogroman broj nepotrebnih remakeova: uzmimo „Totalni opoziv" (Total Recall) i "Red Dawn" za primjer. Ni sljedeća godina ne uljeva puno nade snajavljenim remakeovima Robocopa, Annie i kultnog horora Carrie.

Izvanzemaljci iz susjedstva (The Watch)

Svatko tko je ikada gledao britansku seriju The IT Crowd zna da je Richard Ayoade u ulozi kompjuterskog genija Maurica Mossa urnebesan. On je trebao biti nova zvijezda poput Rebel Wilson, ali umjesto da s njom glumi u Pitch Perfect, završio je u The Watch.

Film je standardna muška komedija s Ben Stillerom, Vince Vonnom, Johna Hillom - ali s izvanzemaljcima. Opet izvanzemaljci!

Nije oduševio publiku i zaradio samo polovicu proračuna. Nadamo se da će Ayoade dobiti ulogu u sljedećem filu Kristen Wiig.

Vrijeme rocka (Rock of Ages)

Ispostavilo se da nikog pretjerano ne zanima polugoli dugokosi Tom Cruz kako pjeva rock balade.

The Oogieloves in the Big Balloon Adventure

Ovaj jezivi dječji animirani film, čijim likovima su glasove posudili Toni Braxton, Christopher Lloyd i Jaime Pressley, pokazao se kao najveći promašaj svih vremena. Iako je produkcija koštala oko 60 milijuna, sa snažnom marketinškom kampanjom, na blagajnama je zaradio jedva milijun.

Mračne sjene (Dark Shadows) i Frankenweenie

Tim Burton imao je lošu godinu. Na papiru, njegov remake kultne serije iz 60-ih, Dark Shadows, trebalo je biti sjajan. Gotska atmosfera serije djelovala je kao prirodno okruženje za Burtona. Glavne uloge imali su blijedoliki Johny Depp i božanstvena Michelle Pfieffer.

Ipak, kad je pušten u kina, ispostavilo se da je veliko razočaranje, sa brojnim narativnim rupama. Nije prošao tako loše na blagajnama, ali su ga kritčari sasjekli na komade.

U listopadu Burton promovirao je animinarni film Frankenweenie. Tijekom prvog vikenda prikazivanja u SAD-u završio je na petom mjestu i nije uspio postati kultan, kao prethodni Burtonov izlet u animaciju - „The Nightmare Before Christmas".

Novi film Christiana Slatera "Playback" najveći je filmski promašaj 2012. sa zaradom od svega 264 dolara.

Horor u kome Slater igra pokvarenog policajca koji se bori protiv zla u malom gradu u kinima je igrao svega tjedan dana od 16. do 22. ožujka.

Kako prenose američki mediji, film su pogledala u prosjeku 33 gledatelja, čime je dobio nimalo laskavu titulu najveće filmske propasti godine (proračun je iznosio 7,5 milijuna dolara).

Christian Slater, zvijezda 1990-ih, iduće godine pojavit će se u filmovima Niymphomaniac Larsa von Triera i The Power of Few, rame uz rame s Christopherom Walkenom.

Filmovi prebačeni za 2013.

U jednom trenutku djelovalo je da će 2012. biti najbolja godina u povijesti za ljubitelje stripova. Ne samo da su dugo čekani Osvetnici (Avengers) i posljednji dio trilogije Christophera Nolana o Batmanu imali svoje premijere već je najavljivan i Iron Man, u Nolanovoj produkciji i režiji Zacka Snydera.

Batman, Osvetnici i Superman u jednoj godini? Na kraju se ispostavlio da bi ljeto sa tri superheroja s A-liste bilo previše borbe sa zločincima na jednom mjestu i Iron Man je premješten za 2013.

Ali, to nije jedini film koji je izostao u 2012. „G. I. Joe: Retaliation", Veliki Gatsby Baza Luhrmanna s Leonardom diCaprijem i „Gangster Squad" također su prvobitno prebali biti prikazani u 2012., ali su premješteni za 2013.

05.01.2013. 13:50:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh