« Ekosfera
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
SPASIMO IH!

Najugroženiji primati na Zemlji su lemuri

Lemuri, simpatični arborealni primati izdužene njuške i velikih očiju, žive jedino na Madagaskaru

Lemure se mora zaštititi
Lemure se mora zaštititi (Arhiva)
Više o

lemuri

,

istrebljenje

Devedeset i pet posto svjetske populacije lemura na rubu je izumiranja, što ih čini najugroženijim primatima na Zemlji, objavila je Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).

Lemuri, simpatični arborealni primati izdužene njuške i velikih očiju, žive jedino na Madagaskaru, a ondje su ugroženi sječom šuma, širenjem poljoprivrednih zemljišta, lovom i rudarenjem.

To je, bez ikakve sumnje, najveći postotak ugroženosti bilo koje velike skupine sisavaca i bilo koje skupine kralježnjaka, rekao je Russ Mittermeier iz IUCN-a.Od ukupno 111 vrsta i podvrsta lemura, ugroženo ih je 105, tvrdi udruga.

Trend koji najviše zabrinjava je porast lova na lemure, uključujući komercijalan lov, kaže direktor konzervatorskog odjela britanskog Zoološkog društva Christoph Schwitzer. To je doseglo dosad nezabilježenu razinu, naglašava.

Lemuri su za Madagaskar ono što su velike pande za Kinu, 'zlatne koke' koje privlače turiste i ljubitelje prirode, ističe Jonah Ratsimbazafy iz madagarske skupine za zaštitu životinja GERP.

Madagaskar je jedna od najpoznatijih država svijeta po bioraznolikosti. IUCN na kraju svog priopćenja ističe da pokreće veliki akcijski plan za zaštitu i opstanak lemura. 

08.08.2018. 11:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh