« Hrvatska
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
ZNATE LI?

Najtraženiji fakulteti u Hrvatskoj

Konačne rang-liste za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2019./2020. objavljene su na mrežnim stranicama www.postani-student.hr

Koji se fakulteti traže?
Koji se fakulteti traže? (Arhiva)
Više o

fakulteti

,

studij

Objavljene rang-liste za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u akademskoj godini 2019./2020. pokazuju kako je ove godine najveći interes kandidata za studijske programe u polju logopedije.

Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje u ljetnom upisnom roku za ulazak u svijet visokog obrazovanja natjecalo se 33.257 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 24.048.

U odnosu na protekle godine, značajnijih odstupanja nema, pa tako među pet najpoželjnijih studijskih programa prevladavaju oni iz polja zdravstva: Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu; Izobrazba trenera; smjer - Kondicijska priprema sportaša (stručni), Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Fizioterapija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu; Radiološka tehnologija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu.

Konačne rang-liste za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2019./2020. objavljene su na mrežnim stranicama www.postani-student.hr. Prvi puta primijenjen sustav koji daje savjete za upis alternativnog studijskog programa

Posebnost je ovogodišnjih upisa činjenica da je kandidatima pri upisu studijskog programa, po prvi puta, pomagao sustav koji koristi umjetnu inteligenciju - kandidatima koji nisu ostvarili upis na željeni studijski program, sustav je automatski dao savjet za upis alternativnog studija.

Riječ je o sustavu jedinstvenom u svijetu, a kojega su, uz podršku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, razvili hrvatski poslijedoktorandi s prestižnih sveučilišta - Dejan Kovač sa Sveučilišta Princeton i Marin Drlje s češkog CERGE-a (Center for Economic Research and Graduate Education).

Sustav funkcionira tako da maturantima pruža informacije prema njihovim željenim izborima, odnosno optimizira za njih listu sličnih programa koje bi mogli upisati s obzirom na bodove i preferencije.

17.07.2019. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh