« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
STRAŠNO!

Najteža izbjeglička kriza nakon II. svjetskog rata

Svijet se suočava s najtežom izbjegličkom krizom nakon Drugoga svjetskog rata, a Europa, čije su brojne zemlje preplavljene tražiteljima azila, trebaju ih civilizirano i pristojno primiti

Europa pod pritiskom izbjeglica
Europa pod pritiskom izbjeglica (Arhiva)
Više o

migranti

,

kriza

,

izbjeglice

,

Europa

Europa 'je suočena s problemom priljeva brojnih izbjeglica koji prijelazom naših granica traže utočište', kazao je Avramopoulos na konferenciji za novinare u Bruxellesu. EU je izgrađen na načelu 'solidarnosti o potrebitima'. 'Riječ je o ljudskim bićima, očajnim ljudima kojima je potrebna naša pomoć i naša potpora', kazao je.

Povjerenik se u četvrtak u Ateni sastao s ministrima za unutarnje poslove i migracije te s čelnicima otoka Kosa u Egejskom moru gdje je priljev sirijskih i afganistanskih izbjeglica i nedostatan broj skloništa za njih u zadnjih nekoliko dana prouzročio napetosti.

'Morali bismo organizirati vlastiti sustav koji će nam omogućiti da se suočimo s problemima na pristojan, civiliziran, europski način', rekao je, podsjetivši na iznimno hitno stanje u Grčkoj, ali i u drugim zemljama poput Italije i Mađarske.

Europska komisija u svibnju je iznijela prijedlog zemljama članicama koje su nevoljko pristale primijeniti mjere čiji je cilj ublažiti nevolje zemalja na "prvim linijama" te bolje raspodijeliti migrante po cijeloj Europi.

Grčka, domovina povjerenika Avramopoulosa, u srpnju je primila 50.000 tražitelja azila u odnosu na 6000 koliko ih je primila u istom mjesecu 2014., podsjetio je. Zemlja će od Bruxellesa dobiti 30 milijuna eura pomoći čim preda službeni zahtjev, a prema drugim zemljama Europe poslat će oko 16.000 migranata u skladu sa sporazumom dogovorenim u srpnju.

15.08.2015. 08:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh