« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
5,8 Richtera

Najsnažniji potres na Apeninima u zadnjih 10 godina

Premijer Berlusconi proglasio izvandredno stanje

 Potres koji je u ponedjeljak pogodio središnju Italiju i u kojemu je, po dosadašnjim podatcima, poginulo 40 osoba, među kojima petero djece, najsnažniji je u zadnjih 10 godina na Apeninskom poluotoku.

Većina ih je, u potresu magnitude 5,8 po Richterovoj ljestvici, poginula u Aquili, planinskom mjestu sa 68.000 stanovnika, oko 100 kilometara istočno od Rima, ali poginulih, ozlijeđenih i nestalih ima i u okolnim mjestima. Premijer Silvio Berlusconi odgodio je put u Moskvu i proglasio izvanredno stanje. Tim potezom premijer otvara fondove za pomoć i obnovu.

Kako javljaju agencije, stanovnici su ostali zatrpani pod kućama, crkvama i drugim zgradama. Prve procjene pokazuju da je oštećeno 3000 do 10.000 kuća, a oko 100.000 stanovnika trenutačno je izvan domova. Riječ je o planinskom, teško pristupačnu području Abruzza, a vlasti su zatvorile i autocestu, ne samo zato da omoguće bržu dostavu pomoći nego i zbog straha da se ne uruše brojni tuneli kroz koje prolazi autocesta. Zasad se još ne zna u kojoj je mjeri potres potkopao cestovne tunele.

"Probudila me strašna buka, kao da je eksplodirala bomba", kazala je 87-godišnja Angela Palumbo iz Aquile.

"Uspjeli smo pobjeći, a stvari su oko nas padale. Sve se treslo. Ne sjećam se da sam ikad to vidjela u životu", dodala je. U tom povijesnom gradiću uništeno je mnogo romaničkih i renesansnih crkava.

Načelnik službe civilne zaštite i koordinator pomoći Guido Bertolaso sa žaljenjem govori da se može očekivati više poginulih i ozlijeđenih, jer je srušeno mnogo kuća i drugih zgrada. Spasilačke ekipe pretražuju ruševine, a najviše ih je poslano prema sveučilištu koje se urušilo na studente. Na tom sveučilištu studira oko 16.000 studenata iz cijelog svijeta. Student Luigi Alfonsi (22) ispričao je da je sa skupinom kolega uspio kroz rupu na stubištu ispuzati iz zgrade kad se na njih srušio cijeli kat. Očevidci opisuju kako poprište potresa izgleda kao da je riječ o ratnom području. Sve je u ruševinama, nedostaju dijelovi čitavih ulica, a panici su pridonijeli i brojni alarmi koji su se uključili.

U potresu koji je stanovnike središnje Italije pogodio u 3,30 sati u jutro za sada se 30 ljudi vode kao nestali.

Prošli snažniji potres koji je pogodio taj dio zemlje, područje Molisea, bio je koban za 28 ljudi, uključivo 27 djece, koja su poginula u urušenoj školi.

06.04.2009. 13:02:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh