« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
106,5 MILIJUNA DOLARA

Najskuplja Picassova slika prvi put pred javnošću

Najskuplja slika ikada prodana na nekoj dražbi, Picassova "Akt, zeleno lišće i poprsje", danas će se po prvi puta javno izložiti u londonskoj galeriji Tate

Fotografija vijesti
Više o

Pablo Picasso

,

izložba

,

najskuplja slika

Sliku iz 1932. koja je prošle godine na dražbi kod Christie'sa u New Yorku prodana za 106.5 milijuna dolara, privatni je kolekcionar posudio galeriji gdje će biti izložena u novoj sobi Pabla Picassa, prenosi Hina. 

Radi se o jednom u nizu dijela na kojima je naslikana Picassova muza Marie-Therese Walter, a nastala je u Boisgeloupu u Normandiji početkom 1932, rekao je Nicholas Serota, direktor Tatea. Dodao je da se radi o jednom od najboljih radova francuskog majstora iz međuratne faze.

Prije nego što je prodana prošloga svibnja, slika je duže od 60 godina bila dio privatne kolekcije Sidneya i Frances Brody iz Los Angelesa. Sliku su kupili 1951. od Paula Rosenberga & Co., tvrtke sa sjedištem u Parizu i New Yorku, a koja ju je kupila izravno od Picassa 1936. Tijekom toga razdoblja bila je izložena samo jednom, godine 1961. u povodu Picassova 80. rođendana.

07.03.2011. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh