« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
ZAPAMTITE :)

Najsigurnije zemlje svijeta

Europske zemlje već godinama zauzimaju vrh među 'sigurnim zemljama', iako Novi Zeland i Kanada već godinama se drže svoje 'sigurne' pozicije

Gdje bi trebali živjeti?
Gdje bi trebali živjeti? (Arhiva)
Više o

sigurnost

,

zemlje svijeta

Svijet je postao prilično nezgodno i nesigurno mjesto (kao da je do sada bio sjajan, pa smo sada zbunjeni...) - od svjetske virusne epidemije Covidom-19, do prirodnih katastrofa i sada rata u Ukrajini, sigurnost dobiva novo značenje kako smo zakoračili u 2022. 

Razina sigurnosti, bilo da ju mjerite niskom stopom kriminala, dobrim četvrtima, vjerskom tolerancijom ili zonom bez rata, varira od zemlje do zemlje.

U nekim mjestima žene imaju više prava i zakonski su zaštićene od recimo obiteljskog nasilja, dok u nekima pak istospolni brakovi su nezakoniti.  

Prema Institutu za ekonomiju i mir (IEP) i godišnjem „Globalnom indeksu mira" iz 2021., evo koje su najsigurnije zemlje na svijetu!

1. Island 

Island se nalazi popularno na prvom mjestu mnogih lista koje smo prošli i to vjerojatno zahvaljujući vrlo niskim razinama kriminala i visokom razinom tolerancije. Istospolni brakovi su zakoniti od 2010., a mještani vrlo dobro toleriraju i LGBT zajednice. Osim predivnih prirodnih pejzaža i netaknute flore, Islanđani imaju navodno odlično obrazovanje i zdravstveni sustav.  

2. Novi Zeland

Osim što je Novi Zeland poslužio za snimanje velikih hitova kao što je trilogija „Prstenove družine" ili „Hobbit", ujedno je i poželjno mjesto za život zbog političke stabilnosti i ravnopravnosti među građanima. Također je i zemlja koja je bila među najmanje pogođenima od Covida-19. 

3. Danska 

Danska ima navodno manju stopu korupcije u usporedbi s ostalim europskim zemljama i ako je politička okolina nešto što vam trenutno zadaje glavobolju, možda vam se baš svidi u zemlji gdje je poznato da građani imaju povjerenja u svoju Vladu. Također ima nisku razinu kriminala i povijesno, Danska je najmanje sklona prirodnim katastrofama zahvaljujući svojoj geografskoj poziciji. 

4. Portugal

Prošle godine Portugal je spadao među zemlje s niskom stopom kriminala, dobrom kvalitetom života i stabilnom političkom klimom. Također je tolerantan prema LGBT pravima i odlična je destinacija za studente. 

5. Slovenija

Na ovoj listi našla se i Slovenija, poznata po svojim prirodnim ljepotama i najvećim udjelom zaštićenih zona među ostalim članicama EU. Smatra se jednom od najsigurnijih zemalja zbog vrlo niske stope kriminala i svoje geografske pozicije, gdje ste okruženi prekrasnim planinama. Želite li svratiti u Italiju, Austriju, Hrvatsku ili Mađarsku dijeli vas vrlo kratka udaljenost za dnevni izlet!

6. Austrija

Osim ako ne računamo Drugi Svjetski rat, Austrija je relativno vrlo mirna zemlja s niskom stopom kriminala, predivnom arhitekturom i kulturnom baštinom koja nam je dala velike umjetnike i učenjake poput W.A. Mozarta, Gustava Klimta i Sigmunda Freuda. 

7. Švicarska

Za Švicarsku ne možemo reći da nas je puno iznenadilo što se našla na listi sigurnih zemalja. Švicarci su poznati po svojoj 'neutralnosti' i odbijanju petljanja u ratne sukobe. Imaju vrlo nisku stopu kriminala, stanovništvo koje voli poštivati zakone, visoku razinu ravnopravnosti i odlične čokolade. Što biste još mogli poželjeti! 

8. Irska

Irci su vrlo poznati pod svojoj domaćinskoj gostoljubivosti, usprkos lošem vremenu i čestim kišama koje zelene njihove pašnjake. Također su se našli na listi sigurnih zemalja zbog stabilne ekonomije i niske razine kriminala. 

9. Češka Republika

Češka Republika se smatra prilično sigurnom zemljom u zadnjih par godina zahvaljujući sve manjoj stopi kriminala i sve većoj ravnopravnosti. Od svih zemalja u Europi također ima najmanju stopu nezaposlenosti. Ako ste student koji traži zemlju gdje je i visoko obrazovanje besplatno, onda je Češka za vas!

10. Kanada

Kanada je već toliko poznato kao dobronamjerna i prijateljska zemlja da se već godinama druge zemlje šale na njezin račun. Visoke stope tolerantnosti i politička stabilnost doprinose uspjehu ove predivne (iako hladne) zemlje. Ekonomija isto bilježi kontinuiran rast i otvorenost prema doseljenicima.

 

18.03.2022. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.03.2022. 16:51
    Portugal da
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh