« Život
objavljeno prije 6 godina
STRAŠNO

Najradioaktivnija mjesta na Zemlji

Mjesta na kojima je život nemoguć - a neki tamo i dalje žive

Nisu samo nuklearke izvor radijacije
Nisu samo nuklearke izvor radijacije (Pixabay)
Više o

radioaktivnost

Na sreću, na Zemlji ne postoji puno mjesta koja su izložena tolikom stupnju radioaktivnosti da bi ona izazivala posljedice opasne po zdravlje, no onih nekoliko koja postoje svakako su dobro poznata i zaobilaze se u širokom luku. Evo onih najradioaktivnijih:

Ramsar, Iran

Stanovnici tog iranskog grada godišnje su izloženi dozi 260 mSv zračenja, dok je maksimalna visina kojoj bi radnici na tom području smjeli biti izloženi 20 mSv. Prosječna osoba primi 3.1 mSv godišnje.

Uzrok radijacije je 9 vrućih podzemnih izvora ionizirajućeg zračenja. Radij iz tih izvora ulazi u vapnenac od kojeg su građene kuće, ali može ga se pronaći i u tlu i pitkoj vodi. Istraživanje iz 2 002. godine dokazalo je da su te doze izazvale 56% kromosomskih abnormalnosti u 33 000 stanovnika grada. Stanovništvu se preporuča preseljenje, ali nema nikakvih naznaka da će se to zapravo dogoditi.

Goiania, Brazil

1987. dva pljačkaša upala su u napuštenu bolnicu u potrazi za odbačenim materijalom i našli kapsulu visoko radioaktivnog cezijevog klorida koji se koristio u uređajima za radioterapiju.
Kapsulu su uzeli sa sobom i pritom uzrokovali smrt 4 ljudi. Govori se i da su ga djeca, koju je privlačila plava boja materijala, mazala na kožu, nakon čega je zaraženo i uništeno nekoliko gradskih četvrti. Zaraženo je 300 ljudi, a na cijelom području morao je biti skinut najgornji sloj tla. Iako se život u gradu vratio u normalu, neka mjesta u njemu i dalje su kontaminirana.

Mailuu-Suu, Kirgistan

Taj rudarski gradić u Kirgistanu i dalje se nosi s posljedicama sovjetskog nuklearnog programa. Tamo se iskopavao i obrađivao uranij između 1946. i 1967., a većina otpada zakopana je uz rijeku koja plovi gradom. Na tom području veći dio stanovništva pati od problema s imunitetom ili od neke vrste karcinoma.

Sellafield, Ujedinjeno Kraljevstvo

Sellafield je mjesto za zbrinjavanje nuklearnog otpada u kojem se čuva većina otpada od 15 nuklearnih reaktora u Ujedinjenom Kraljevstvu i nekoliko njih iz drugih država.
Tamo radijacija dostiže 280 Sv na sat, što je 60% više od fatalne doze zbog čega se u podzemna spremišta puštaju samo roboti.

Hanford, SAD

Još jedno mjestoza zbrinjavanje nuklearnog otpada - ovo se smatra najvećim u SAD-u. Tamo je spremljeno 65% otpada iz cijele države.

U svibnju 2017. tunel se urušio zbog čega su se radnici evakuirani, a velike količine tla zatrpale su ulaz u njega, što je dovelo do straha od posljedica na okoliš.

Černobil, Ukrajina

1986. eksplodirao je nuklearni reaktor u najvećoj europskoj nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Radijacija se proširila na Bjelorusiju, Ukrajinu i dio Sjeverne Europe.
Prošle godine na oštećeni reaktor postavljen je čelični poklopac koji će odsad sprječavati radijaciju, ali elektrani je i dalje zabranjen pristup.

Bolnica Pripyat, Ukrajina

Nekoliko kilometara dalje od Černobila nalazi se bolnica Pripyat gdje su nastale prve žrtve nakon eksplozije. Nakon eksplozije tamo su dovedeni vatrogasci, a u podrumu bolnice ostavljena je njihova radioaktivna odjeća - koja tamo stoji do danas.
Pred vratima prostorije u kojoj je bila odjeća očitavalo se 500 mSv, a na odjeći 1 500 mSv. Bolnica je i danas jedno od najradioaktivnijih mjesta na svijetu.

Fukushima, Japan

2011. godine tsunami je prekinuo dovod struje u nuklearnoj elektrani u Fukushimi pri čemu su se jezgre tri reaktora počele topiti, što je izazvalo širenje radijacije od 530 Sv na sat. To je dovoljna količina radijacije da ubije ljude i uništi robote koji su poslani u centralu kako bi detektirali mjesto curenja.
Tijekom proteklih godina pronađena su mjesta gdje su procurila 2 od 3 reaktora, nakon čega je započet proces zbrinjavanja otpada, no procjenjuje se da će proći 40 godina prije nego što se Fukushima očisti, a razine radijacije smanje.

Piše: Andrea Holi
26.04.2018. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh