« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
VREMENA SE MIJENJAJU

Najpoznatije zabranjivane knjige

U svijetu gdje seks, nasilje i ubojstva vladaju televizijskim programom, teško je zamisliti kako su neke od klasičnih knjiga bile zabranjivane zbog sadržaja

Fotografija vijesti
Više o

cenzura

,

knjige

,

zabrana

,

fahrenheit 451

,

braća Grimm

,

mark twain

Ray Bradbury "Fahrenheit 451"

Bradbury je navodno napisao ovu knjigu u podrumu knjižnice Sveučilišta California, na posuđenoj mašini za tipkanje. Ironično, priča ispituje cenzuru, a njen izdavač objavio je cenzuriranu verziju 1967. bez znanja autora. Pretpostavljalo se da će na taj način knjiga biti sigurna za distribuciju u školama. No škola u saveznoj državi Mississippi zabranila je knjigu 1999., kada je Bradbury inzistirao na vraćanju određenih riječi prilikom novog izdavanja.

Sve bajke braće Grimm

Većina bajki koje smo slušali kao djeca zapravo su razvodnjene verzije klasičnih priča braće Grimm. U originalnim djelima, bilo je više krvi i manje sretnih završetaka. Zabrinuti roditelji propitivali su literarnu vrijednost, kao i dobnu prikladnost bajki braće Grimm, još od prvog izdanja koje se pojavilo početkom 19. stoljeća.

Dnevnik Anne Frank

Možda vam se naizgled čini jasnim zašto ova knjiga nije prikladna za mlađe čitatelje, s obzirom na teške teme kojima se bavi. Jer kako objasniti antisemitizam i holokaust 12-godišnjaku? Nažalost, to nije razlog zašto je škola u Alabami zabranila ovu knjigu. Njihov razlog? Smatrali su da je jednostavno previše depresivna.

Mark Twain "Avanture Toma Sawyera"

Nitko ne spori da je Tom Sawyer lik koji izaziva nevolje, a knjiga na neki način glorificira bijeg od kuće, ne je li doista toliko loša da zaslužuje zabranu? Knjižnice u New Yorku i Coloradu zabranile su Twainovu knjigu odmah nakon što je objavljena, tvrdeći kako je Tom Sawyer protagonist "upitnog karaktera".

Abbie Hoffman "Steal this book"

Politički aktivist iz 1960-tih bio je odvažan kao i inače, kada je dao ovakvo ime svojem vodiču za rušenje vlade. Knjiga je zabranjena u Kanadi, kao i mnogim knjižarama u SAD-u koje su je odbile držati u ponudi zbog straha da bi naslov mogao potaknuti krađu. Da su je ipak držali, vjerojatno bi bila zabranjena iz drugih razloga - naime Hoffman opisuje kako napraviti improviziranu bombu, ukrasti kreditnu karticu, te uzgajati marihuanu.

13.03.2011. 20:21:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh