« Kultura
objavljeno prije 8 mjeseci i 23 dana
OSVRT

Najnoviji ciklus tekućih ulja Mladena Žunjića

U novom ciklusu tekućih ulja, 120 x 100 cm, slikar odabire ( ili se vraća ) florealnim motivima koji izniču iz uskomešane, uznemirene mase

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

,

osvrt

Uvijek se, pomalo i radoznalo pitam, koliko se još energije nalazi u u tijelu, u mislima suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Mladena Žunjića, autora zapaženog opusa, raznolikih ciklusa, u ulju i akrilu na velikim formatima platana?

Naravno, uvijek me iznenadi s novim slikama, s drugačijim ciklusom, nastalim na likovnim vrijednostima do kojih iznimno drži, držeći se jedino većih i velikih formata na kojima strastveno komponira svoj osebujni apstraktni svijet, svijet različitih formi, uronjenih u ocean jakih i jarkih boja, sve povezano izrazito snažnim energetskim poljima. Na njegovim brojnim slikama sve vibrira, drhti, kreće se, bez zaustavljanja jer kretanje je život, razlog za postojanje oživotvorenog motiva.

U novom ciklusu tekućih ulja, 120 x 100 cm, slikar odabire ( ili se vraća ) florealnim motivima koji izniču iz uskomešane, uznemirene mase.

Plavilo okruglih, pomalo i neobičnih cvjetova poput čudesnih sunca u nepoznatoj bezimenoj galaksiji, daje cijeloj slici tajanstven karakter.

Svijet cvijeća u volumenu energetskih srazova, ljepota nadvisuje kaos.

Istodobna plava boja ovih misterioznih cvjetova, pomalo prozirna i gotovo nenametljiva, više stidljiva, upućuje nas možda u slikareva razmišljanja, u namjere, u planove.

Svijet plavih ovala, iznenada oživljen i izrastao iz energetskih polja na slikama Mladena Žunjića nosi jednostavnu i jasnu poruku. Vratiti se izvorima, prirodi, lijepom.

Piše: Miroslav Pelikan
09.08.2023. 09:25:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh