« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
WOW!

Najniža temperatura na Sjevernoj polutki

Najniža temperatura na Sjevernoj polutki izmjerena je 22. prosinca 1991. na Grenlandu i iznosila je minus 69,6 stupnjeva Celzija, ali to je otkriveno tek 28 godina poslije, objavio je u srijedu Danski meteorološki institut

E, tu je zima kao vrag! ;)
E, tu je zima kao vrag! ;) (Arhiva)
Više o

Grenland

,

hladnoća

,

Sjeverna polutka

Temperatura je izmjerena na mjernoj postaji koja nije bila dio standardne mreže, nego su je "ekshumirali klimatski detektivi", a potom je nalaz potvrdila Svjetska meteorološka organizacija (WMO) - minus 69,6!

"Rekordno niska temperatura izmjerena je na nadmorskoj visini od 3105 metara, nedaleko od topografskog vrha ledenog pokrova, a izmjerila ju je automatska mjerna postaja Klinck", priopćio je DMI.

"Posljednjih desetljeća bilježimo mnoge toplinske rekorde i važno je prepoznati ekstreme. Iako je mogućnost rušenja najniže temperature smanjena klimatskim promjenama, ne mogu tvrditi da ponovo nećemo zabilježiti tako nisku temperaturu", rekao je danski klimatolog John Cappelen.

Dosad je najniža izmjerena temperatura na Sjevernoj polutki bila minus 67,8 stupnjeva, koja je dvaput izmjerena u Rusiji, 1892. i 1933. godine.

Najniža zabilježena temperatura na Zemlji iznosi minus 89,2 stupnja Celzija. Izmjerena je 21. srpnja 1983. na ruskoj istraživačkoj i meteorološkoj postaji Vostok na Antarktici.

Jezero Vostok leži na oko 4000 metara ispod površine Antarktičke ledene ploče i zauzima površinu od 14.000 četvornih kilometara.

24.09.2020. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh