« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
COOL

Najmoćniji prirodni antibiotik

Ulje divljeg origana izuzetno je moćno i koristi se kao lijek za razne zdravstvene tegobe još od doba starih Grka

Ulje origana je najmoćnije
Ulje origana je najmoćnije (Pexels)
Više o

origano

,

prirodni antibiotik

,

ulje origana

Ulje divljeg origana oduvijek se u narodu koristilo kao lijek za razne tegobe, a njegovu je ljekovitost hvalio još i otac medicine Hipokrat koji ga je koristio kao antiseptik.

Ovo moćno ulje smatra se jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika, a zbog njegove jačine treba biti oprezan kod unutarnje ili vanjske primjene i uvijek ga je potrebno miješati s drugim jestivim uljima. U nastavku pročitajte više o ljekovitim svojstvima ulja divljeg origana.

Izvor je brojnih esencijalnih nutrijenata - magnezij, cink, vitamin C, vitamin E, željezo, kalcij, mangan, niacin - sve su ovo važni nutrijenti koji se nalaze u ulju divljeg origana.

Olakšava menstrualne tegobe - tradicionalno se koristi prilikom bolnih menstruacija, ali i kod neredovitih menstruacija. Spada u skupinu biljnih proizvoda koji stimuliraju protok krvi u područje zdjelice i izaziva kontrakcije maternice. Upravo se zbog toga korištenje ulja divljeg origana ne preporuča trudnicama, ali korištenje klasičnog sušenog origana u obliku začina za jelo ne predstavlja nikakav problem.

Pomaže kod problema s probavom - bez dobre probave nema dobrog zdravlja. Ulje divljeg origana stimulira protok žuči u probavni sustav i tako poboljšava sam proces probave. Smanjuje stvaranje plinova i pomaže u regulaciji želučanih kiselina.

Štiti od kardiovaskularnih bolesti - zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima štiti srce i krvne žile od štete koju im nanose slobodni radikali. Oni napadaju stanice tijela, a suprotstavljaju im se upravo antioksidanti. Smanjuje loš kolesterol i sprječava taloženje masti u organizmu.

Učinkovito protiv bakterija i gljivica - mnoge studije dokazale su da ulje divljeg origana ima snažna antibakterijska svojstva pa je zbog toga učinkovit saveznik u borbi protiv čak 30 bakterija, uključujući E. coli koja mnogima stvara velike zdravstvene probleme. 

Ublažava posljedice kožnih bolesti - mnoge osobe koje imaju psorijazu, ekcem ili rozaceu spas su pronašle u ovom ulju. Važno je napomenuti kako je ono u koncentriranom obliku „vruće" ulje pa se ne smije koristiti samo jer može izazvati crvenilo ili iritaciju. Kada su u pitanju kožna oboljenja, ono se miješa s uljem jojobe, kokosovim ili maslinovim uljem i prije korištenja na većem dijelu tijela prvo testira na malom komadiću kože. Ukoliko nakon upotrebe nema posljedica poput osjećaja peckanja, svrbeža, osipa ili bilo kakve druge iritacije, onda ga možete i dalje koristiti.

Ublažava respiratorne probleme - istraživanja su pokazala da je učinkovit kod bronhitisa, astme i respiratornih problema izazvanih gripom ili prehladom. Jedan od njegovih glavnih sastojaka, karvakrol, bori se protiv infektivnih organizama u infekcijama gornjih dišnih putova, ali pomoći će i kod infekcije donjeg dijela respiratornog sustava. Ima blagi sedativni učinak kod respiratornih problema izazvanih alergijama i ublažava reakciju tijela na alergene.

04.01.2020. 11:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh