« Iza ogledala
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
SJAJNO!

Najmisterioznije civilizacije svijeta

Neke su došle niotkuda i nestale u nepoznatom smjeru, druge su propadale spektakularno, a o nekima se zna samo iz priča

Ostavili su nam čuda koja ne razumijemo
Ostavili su nam čuda koja ne razumijemo (Screenshot YouTube)
Više o

teorije zavjere

,

drevne civilizacije

,

misterije

,

Gobekli Tepe

,

Nabatejci

,

Kmeri

,

Olmeci

,

Chavin

,

Aksum

,

Pedra Furada

,

Nan Madol

,

arheološke misterije

,

misteriozne civilizacije

,

Dwarka

,

Saudeleur

,

Angkor Wat

Drevne civilizacije neprestano golicaju maštu kako arheologa, tako i onih koji podržavaju teorije zavjera vjerujući da se neke od njih i dalje nalaze na Zemlji, skrivene od pogleda običnih ljudi. 

Naš omiljeni bibliotekar na YouTube Hybrid Librarian napravio je novu, dorađenu verziju svog izbora deset misterioznih civilizacija koje su, svaka za sebe, i dalje velika nepoznanica. O njima se naizgled zna dosta, no čim malo dublje zagrebemo, pronađemo nešto novo što nam sruši većinu teorija koje smo razvili.

10. Nabatejci - dvije tisuće godina trajala je njihova civilizacija u Jordanu, ne zna se kako su nastali, ali ostavili su predivnu Petru uklesanu u stijenama koja je tamo stajala tisuću godina neotkrivena.

9. Carstvo Kmera - pet stoljeća civilizacija na području današnje Kampućije bila je među najmoćnijima u jugoistočnoj Aziji, a ono što su nam oni ostavili jednako je impresivno - Angkor Wat.

8. Olmeci - prva velika civilizacija u Meksiku čiji se tragovi nalaze i pred 7500 godina, a na vrhuncu je bila dvije tisuće godina, do otprilike 400. godine naše ere. Ostavili su nam goleme stepenaste piramide i ogromne kamene glave, a nitko ne zna kako su i zašto nestali.

7. Kultura Chavina - smatraju se izvorom svih latinoameričkih velikih civilizacija u Andima, stvorili su kultove pume i jaguara, ali nema niti jednog groblja Chavina ili znakova borbi sa susjedima. Jednostavno su nestali ...

6. Kraljevstvo Aksum - sedamsto godina cvjetalo je u Etiopiji golemo kraljevstvo koje je čak imalo svoju abecedu i podiglo goleme obeliske. Vjeruje se da je na njihovo nestanak utjecala promjena klime.

5. Dinastija Saudeleur - pet stoljeća vladali su Mikronezijom, a uspostavili su je blizanci vračevi s grupom ljudi za koje se tvrdi da su bili puno viši i drugačiji od domaćeg stavnovništva. Izgradili su čudesni Nan Madol koji i dalje zbunjuje znanstvenike.

4. Civilizacije Pedra Furade - najstarije naseljeno mjesto u Južnoj Americi gdje su pronađeni ostaci primitivnih civilizacija starih šezdesetak tisuća godina koje su ostavile sjajne crteže na stijenama - neki od njih prikazuju obožavanje stvarno čudnih bića i neobičnih životinja ...

3. Gobekli Tepe - arheološko nalazište na kojem se nalazi neki oblik hrama, sličan Stonehengeu, ukopan u zemlju, star preko 9 tisuća godina. Fenomenalni isklesani stupovi imaju neviđeno precizne likove, ne zna se apsolutno ništa o povijesti tog mjesta. 

2. Drevni narodi Puebla - možda i najveća i najstarija kultura Sjeverne Amerike koja je trajala gotovo tri tisuće godina, a sastojala se od više naroda različitih jezika. Najfascinantnije strukture koje su gradili nalaze se u kanjonju Chaco.

1. Izgubljeni grad Dwarka - prema mitologiji izgubljeno prebivalište Krišne staro četrdesetak tisuća godina, no zapravo nije mit - nalazi se potopljen ispred današnjeg grada istog imena, a sagrađen je u doba kad na Zemlji gradova - nije bilo. 

10.05.2014. 15:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh