« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
STRAŠNO!!

Najgori požari u Amazoniji od 2010.

Broj požara u brazilskoj Amazoniji dosegnuo je u rujnu najvišu razinu u više od deset godina, pokazali su podaci državnog instituta INPE

Strašno!!!
Strašno!!! (Arhiva)
Više o

požari

,

Amazonija

U Amazoniji je od početka mjeseca zabilježeno 36.850 upozorenja o požarima, više nego dvostruko više nego u cijelom prošlogodišnjem rujnu i najviše od rujna 2010. godine, kada su objavljena 43.933 upozorenja, objavio je institut.

Time je njihov broj od početka godine poskočio na 82.872, nadmašivši cijelu 2021. godinu.

Podaci su pokazali i da je u kolovozu iskrčen 1.661 kvadratni kilometar amazonske prašume, za 81 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Požari u Amazoniji obično su najčešći u kolovozu i rujnu, u mjesecima požarne sezone u kojima se kiše stišavaju pa rančeri i poljoprivrednici često vatrom 'čiste' iskrčeno zemljište.

Uništavanje brazilske prašume obično se intenzivira u izbornoj godini, budući da je policija sklona gledati kroz prste a drvna industrija pokušava preduhitriti moguću promjenu politike očuvanja okoliša.

"Požari nisu prirodna pojava u amazonskoj prašumi. Oni su povezani sa, često nezakonitim, aktivnostima ljudi i s razinom degradacije koja područje čini posebno podložnim vatri", objašnjava menadžerica za znanost brazilskog ogranika WWF-a Mariana Napolitano.

"Brazil je nekada bio primjer drugima u praćenju šuma, ali vlada je, nažalost, rasformirala nadležne agencije", napisao je na Twitteru bivši direktor INPE-a Ricardo Galvao, koji se kandidirao za zastupničko mjesto u Kongresu.

Brazilci 2. listopada izlaze na izbore na kojima će aktualni predsjednik Jair Bolsonaro tražiti još jedan mandat. Trenutno zaostaje u anketama za bivšim predsjednikom Luizom Inaciom da Silvom koji je obećao ograničiti deforestaciju, bude li izabran.

Bolsonaro je ukinuo mjere zaštite okoliša i proces deforestacije Amazonije dosegnuo je najvišu razinu u 15 godina, podsjeća Reuters.

Upit Reutersa da komentira podatke o požarima u rujnu Bolsonaro je proslijedio ministarstvu pravosuđa i javne sigurnosti koje je odgovorilo da je ukupan broj požara u pet biogeografskih zona pod njegovom nadležnošću od početka godine manji nego u 2021.

Amazonija je tek jedna od ukupno sedam zona, uz obalnu atlantsku šumu, suhu regiju Caatingu na sjeveroistoku i pampu na jugu.

U prošlotjednom govoru u Ujedinjenim narodima Bolsonaro se pohvalio nastojanjima Brazila da proizvodi energiju iz obnovljivih izvora, ustvrdivši i da je većina Amazonije i dalje netaknuta i kritiziravši medije zbog izvješća o deforestaciji.

27.09.2022. 18:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh