Najgore prehrambene navike za imunitet
S novim varijantama koronavirusa, kao i nadolazećom jeseni i zime, važno je ojačati imunitet
Na naš imunološki sustav mogu utjecati stvari poput stresa i količine sna, a osobito hrane koju jedemo.
Ovo su najgore prehrambene navike koje mogu loše utjecati na imunitet.
Nedostatak vitamina D - "Vitamin D jedan je od najvažnijih nutrijenata koji podupiru zdrav imunološki sustav", kaže Mazzino, "zbog svojih protuupalnih svojstava za koja je poznato da poboljšavaju funkciju imunoloških stanica." Ako cijeli dan radite od kuće i ne izlazite na sunčevu svjetlost onoliko koliko želite, ili ako ste trenutno usred kišne sezone, možda biste trebali razmisliti o unosu vitamina D iz dodatka prehrani u cilju jačanja imuniteta. No svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom ili nutricionistom prije donošenja bilo kakvih odluka o dodatku prehrani.
>> Zdravom prehranom do super jakog imuniteta >>
Nedovoljan unos voća i povrća - prema nutricionistu Mattu Mazzinu, potrebna nam je dobra količina voća i povrća u prehrani kako bismo podržali naš imunološki sustav. "Voće i povrće sadrži velike količine vitamina, minerala i antioksidansa", kaže Mazzino, "a ti su spojevi bitni za jačanje vašeg imunološkog sustava i borbu protiv infekcija."
Pretjerana konzumacija alkohola - prema nutricionistkinji Mary Albus, konzumacija previše alkohola može imati negativan učinak na naš imunitet. "Alkohol može potisnuti imunološki odgovor tijela na infekciju", kaže Albus, "jer uz konzumaciju alkohola tijelu može biti potrebno više vremena da prepozna i odgovori na infekciju u razvoju." Drugi način na koji alkohol može oslabiti naš imunitet je promjenom apsorpcije potrebnih hranjivih tvari. Albus kaže da "alkohol inhibira apsorpciju vitalnih hranjivih tvari poput vitamina C i cinka, važnih za funkciju našeg imunološkog sustava".
>> Par savjeta za jači imunitet >>
Pretjeran unos soli - smjernice o prehrani za Amerikance navode da iako bi odrasli trebali konzumirati oko 2300 miligrama ili manje natrija dnevno, odrasli Amerikanci zapravo u prosjeku unose oko 3400 miligrama dnevno. Prekomjerna konzumacija natrija može imati trajan utjecaj na zdravlje. "Prehranom s visokim udjelom natrija koja je bogata prerađenom hranom može se pokrenuti upala u tijelu i povećati rizik od kroničnih bolesti", kaže Albus.
Pretjeran unos šećera - Albus također spominje da previše šećera u našoj prehrani s vremenom može oslabiti naš imunitet. "Studije su povezale redoviti unos hrane bogate šećerom s oslabljenom imunološkom funkcijom", kaže Albus, "a to je zato što na bijela krvna zrnca, koja su stanice uključene u borbu protiv infekcije, negativno utječe prekomjerna konzumacija šećera, što ih može spriječiti od učinkovite borbe protiv infekcije. "
>> Jedino što vas zanima je - imunitet >>
Ako ćete se držati ovih smjernica, velika je šansa da ćete ostati zdravi, stoga - poslušajte liječnike!
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar