« Život
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
ISTRAŽIVANJE

Za dug život odselite u San Marino ili u Japan

Svjetska zdravstvena organizacija zaključila je kako najdulje žive žene iz Japana i muškarci iz San Marina.

(Corbis)
Više o

SAD

,

Japan

,

Afganistan

,

Svjetska zdravstvena organizacija

,

WHO

,

životni vijek

Djevojčica rođena danas u Japanu vjerojatno će poživjeti da proslavi svoj 86. rođendan, što je najdulji očekivan životni vijek na svijetu, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak.

Muškarci su najdugovječniji u državici San Marinu gdje novorođeni dječak može očekivati život dug 81 godinu, podaci su WHO-a.

Zapadnoafrička zemlja Sijera Leone ima najkraću očekivanu životnu dob za muškarce - 39 godina, a u Afganistanu kratko žive oba spola - 41 i 42 godine u prosjeku.

Brojke dolaze iz WHO-ova godišnjeg statističkog izvješća, u kojem piše da je očekivani životni vijek muškarca u Hrvatskoj 73 godine, a žene 79. Oba podatka pokazuju znatan porast očekivane životne dobi u Hrvatskoj u usporedbi s izvješćem iz 1990. kad se muškarcima predviđalo 69, a ženama 73 godine života.

WHO također navodi kako su neke zemlje, ponajviše afričke, napravile golem napredak u porastu očekivana životnog vijeka nakon 1990. - djelomično završetkom rata, djelomično zbog uspješne zdravstvene inicijative.

Očekivan životni vijek u Zimbabveu pao je u prosjeku za 19 godina za oba spola i iznosi 44. U Lesotu taj pad iznosi 16 godina, a u Svaziju 14 godina. Očekivani životni vijek za muškarce u Južnoafričkoj Republici pao je za 12 godina, na 47 godina.

U Eritreji je tako povećana očekivana životna dob s 33 na 61 godinu za muškarce te s 53 na 65 za žene. U Liberiji brojka za muškarce skočila je s 29 na 54 te s 45 na 58 za žene. Angola, Bangladeš, Maldivi, Niger i Istočni Timor povećali su životni vijek za oba spola za 10 godina.

No neke druge zemlje pokazuju oštar pad u istom razdoblju. Očekivan životni vijek u Zimbabveu pao je u prosjeku za 19 godina za oba spola i iznosi 44. U Lesotu taj pad iznosi 16 godina, a u Svaziju 14 godina. Očekivani životni vijek za muškarce u Južnoafričkoj Republici pao je za 12 godina, na 47 godina. U svim navedenim zemljama hara zaraza virusom HIV-a.

U SAD-u očekivani životni vijek za muškarce porastao je sa 72 na 76 godina, a za žene sa 79 na 81 godinu. U Rusiji, pak, muškarci žive 60 godina, odnosno četiri manje nego u doba SSSR-a. (hina/metro-portal)

21.05.2009. 20:23:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh