« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
SAVJETI

Najčešće pogreške pri pečenju mesa

Većina ljudi ne može ni zamisliti nedjeljni ručak bez dobrog komada mesa u pećnici okruženog krumpirićima... no, u tom cijelom obožavanju mesa, potkradu se ponekad i kardinalne pogrešk

Na što treba paziti?
Na što treba paziti? (Arhiva)
Više o

meso

,

pogreške

,

pečenje mesa

Pečeno meso jedan je od omiljenih obroka Hrvata, a većina ljudi ne može ni zamisliti nedjeljni ručak bez dobrog komada mesa u pećnici okruženog krumpirićima... no, u tom cijelom obožavanju mesa, potkradu se ponekad i kardinalne pogreške.

Stoga, evo pet stvari koje ne smijete raditi ni za živu glavu, osim ako ne želite ispasti loš/a kuhar/ica:

Hladno meso u tavi - stavimo li meso iz hladnjaka direktno na tavu, rezultat bi nas lako mogao razočarati. Želite li fino i sočno jelo meso, ostavite ga najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi, ali ne više od jednog sata izvan hladnjaka.

Nestrpljivost - ako tava nije dovoljno zagrijana, meso će se zalijepiti, a sva će se sočnost izgubiti. Kuhari savjetuju da najprije stavite malo ulja na tavu koja dobro zadržava toplinu. Zagrijte tavu i stavite meso prije nego što se ulje počne pušiti. Pečete li meso koje samo na jednoj strani ima kožu - neka ta strana ima prednost na tavi.

Odmrzavanje mesa - najbolje ga je odmrzavati u hladnjaku. Izvadite ga iz zamrzivača, ostavite u posoljenoj vodi u loncu, stavite u hladnjak i zaboravite na njega dok se ne odmrzne. Ne samo da ćete smanjiti rizik od zaraze nego se i meso neće skuhati na površini, kao što je slučaj kad odmrzavamo meso u mikrovalnoj pećnici.

Prebrzo okretanje - meso je spremno za okret na tavi kad se prestane lijepiti za površinu. To provjerite tako da lagano podignete rub mesa - ako ima zlatnosmeđu boju i ne lijepi se, tada je vrijeme za pečenje na drugoj strani. Jedino će tako dobiti finu hrskavu koricu.

Previše prčkanja po vatri - idealno je da vatra bude jaka na početku, dok se meso ne se zapeče, a zatim je smanjite tako da bude srednje jačine. Dok se peče, nemojte se udaljiti iz kuhinje, ali ni neprestano bockati meso, okretati ga ili gurkati jer neće biti ukusno. Nakon što je meso gotovo, ugasite vatru i maknite tavu s ringa kako se ne bi isušilo

01.12.2019. 13:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh