« Život
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
EHHH...

Najčeće novogodišnje odluke Hrvata - edukacija i bolji posao

Novogodišnje odluke obično donosimo samo u svojoj glavi, pa nije ni čudo da većina Hrvata želji bolji posao - jer to znači i bolju plaću

Traži se bolja plaća
Traži se bolja plaća (FreeDigitalPhotos)
Više o

novogodišnje odluke

,

bolji posao

,

bolja plaća

Novogodišnje želje su iza nas, a dobar dio njih odnosi se na planove vezane uz karijeru. S kojim su željama i odlukama ispitanici ušli u 2019. godinu istražio je portal MojPosao na više od 640 ispitanika.

Većina ispitanika radi popis novogodišnjih odluka

Većina ispitanika planira donijeti novogodišnju odluku za 2019. godinu (82%). To je znatno više nego prošle godine, kada je novogodišnju odluku donijelo 56% ispitanika. Novogodišnja odluka bit će vezana uz posao za 66% ispitanika, dok će njih 16% donijeti odluku koja nije vezana uz posao, a dok 18% ispitanika neće donijeti novogodišnju odluku.

Novogodišnje odluke u nešto malo većoj mjeri donose žene (84%) nego muškarci (80%). Novogodišnjim odlukama najskloniji su mlađi ispitanici; 86% ispitanika do 25 godina planiralo je donijeti novogodišnju odluku, dok je isto planiralo napraviti 83% ispitanika u dobi od 26 do 30 godina. Novogodišnjim odlukama najmanje su skloni ispitanici stariji od 41 godinu; njih 78% planiralo je donijeti novogodišnju odluku.

Pronalazak novog (boljeg posla) je najčešća novogodišnja odluka

Među ispitanicima koji će donijeti novogodišnju odluku, njih 80% donijeti će odluku vezanu za karijeru. Ti ispitanici su u najvećoj mjeri odlučili pronaći (bolji) posao (47%) te poraditi na usavršavanju i edukaciji (12%). Na trećem mjestu je odluka o povećanju zarade (9%).

Nešto više od polovice ispitanika prošle je godine donijelo novogodišnju odluku (56%). Ispitanici koji nisu donijeli novogodišnju odluku smatraju da se odluke moraju ionako donositi tijekom cijele godine i da odluke jedan dan u godini nemaju smisla.

Od ispitanika koji su prošle godine donijeli novogodišnju odluku, većina njih (71%) izjavila je kako je ta odluka bila vezana za posao i karijeru. Novogodišnju odluku vezanu za privatni život donijela je petina (29%) ispitanika.

Novogodišnja odluka vezana za posao najčešće se odnosila na pronalazak (boljeg) posla (46%), usavršavati i educirati se odlučilo je 16% ispitanika, dok je 12% ispitanika odlučilo više zaraditi.

Na pitanje jesu li ispunili svoju novogodišnju odluku vezanu uz karijeru, 24% ispitanika odgovara potvrdno, dok ih 24% još nije ispunilo odluku, ali rade na tome. Petina (22%) ispitanika odustala je od ispunjenja svoje novogodišnje odluke za 2018. godinu. Trećina ispitanika nije donijela novogodišnju odluku vezanu uz karijeru.

Od ispitanika koji nisu ispunili svoju novogodišnju odluku vezanu uz karijeru i posao, najviše ispitanika (38%) to nije učinilo jer nisu računali na zapreke. Petini ispitanika (20%) odluka nije bila dovoljno važna da ju ostvare, dok 19% ispitanika priznaje da nisu dobro planirali. Da nije imala dovoljnu podršku okoline za ostvarenje odluke smatra desetina ispitanika (10%), dok njih 6% kaže kako nisu imali kome odgovarati za neuspjeh pa se nisu ni trudili ispuniti odluku. Manji broj ispitanika (3%) je zaboravio koju odluku su donjeli, pa ju nisu ni ostvarili. Petina ispitanika (20%) navodi neke druge razloge kao što su gubitak posla, utjecaj više sile te neredovita primanja. 

07.01.2019. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh