« Život
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
PROČITAJTE! :)

Najbolji savjet koji možete dobiti u životu

Priče su oduvijek bile najbolji način da se nekome da savjet, a ova koja se već neko vrijeme širi društvenim mrežama upravo je takva - daje fantastično dobar naputak za sretan život

Pročitajte i razmislite
Pročitajte i razmislite (FreeDigitalPhotos)
Više o

život

,

savjet

,

sretan život

,

priča s poukom

"Dva ozbiljno bolesna muškarca dijelili su bolničku sobu. Jedan čovjek je morao svakog dana sat vremena sjediti na krevetu kako bi pokušao isprazniti vodu iz pluća. Njegov krevet bio je pored prozora. Drugi čovjek morao je ležati cijelo vrijeme. Zbližili su se pričom o životu, obitelji, djetinjstvu, poslu...

Svakog popodneva, kada je čovjek pored prozora sjedio, opisivao je svom cimeru što vidi kroz prozor. Čovjek koji je stalno morao ležati počeo živjeti za te trenutke kada je njegov svijet bio obogaćen svim opisima stvari koje se događaju vani.

Kroz prozor se vidio park sa predivnim jezerom. Labudovi su plivali u jezeru dok su se djeca igrala pored vode. Parovi su šetali držeći se za ruke. Cvijeće u parku je bilo predivno, a u daljini se vidio i grad. Dok je čovjek pored prozora opisivao sve detalje, drugi čovjek bi zatvorio oči i uživao u scenama. Jednog popodneva čovjek pored prozora opisao je paradu koja je prolazila kraj bolnice. Iako nisu mogli čuti zvukove, zamislili su radost.

Dani i mjeseci su prolazili. Čovjek koji je morao ležati postao je ljubomoran na svog cimera i poželio je da on dobije mjesto kraj prozora ne bi li mogao vidjeti sve ljepote o kojima je čuo. U svojoj očajničkoj želji odlučio je otrovati čovjeka pored prozora. Jednog jutra sestra je ušla u sobu i vidjela beživotno tijelo čovjeka pored prozora. Tijelo je odnešeno i ubrzo nakon toga drugi čovjek je zamolio da se njegov krevet premjesti pored prozora. Sestra je prihvatila, smjestila ga i ostavila samog.

Polako i uz veliki napor, ustao je i pogledao kroz prozor. Vidio je samo zid. Pitao je sestru što misli zbog čega je drugi čovjek opisivao onako divne prizore. Sestra je odgovorila da je drugi čovjek bio slijep i da nije čak mogao vidjeti ni zid.

Rekla je: "Možda vas je samo želio ohrabriti i učiniti sretnim".

Pouka priče:

Velika je sreća u tome da učinite nekoga drugog sretnim, bez obzira u kojoj se situaciji nalazili. Kad dijelimo tugu s nekim lakše nam je. Ali, kad dijelimo sreću,, ona je dvostruko veća. Ako se želite osjećati bogatima, izbrojite sve stvari koje imate, a koje novac ne može kupiti. Ne budite ljubomorni na druge ljude, već radite na sebi. Podijelite sreću i učinite nekog sretnim. U suprotnom naći ćete se ogorčeni i sami pred zidom."

10.08.2015. 17:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh