« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
veliko istraživanje

Najbolje plaće u Hrvatskoj imaju informatičari i farmaceuti

Stupanj obrazovanja znatno utječe na visinu plaće, a muškarci još uvijek zarađuju više od žena

(Dreamstime)
Više o

farmaceuti

,

informatičari

,

liječnici

,

radna mjesta

,

plaće u Hrvatskoj

Farmaceuti i liječnici imaju plaće čak 39,6% veće od prosjeka, a slijede ih inženjeri strojarstva i elektrotehnike, s plaćama 26% većim od prosječnih te inženjeri informatike, čije su plaće 25,5% veće od prosječnih plaća u državi, pokazuje istraživanje portala MojPosao.

"Istraživanje o visini plaća" provedeno je nad više od 16.000 ispitanika, a obuhvaćeno je 201 radno mjesto. Farmaceuti i liječnici su nakon više godina smijenili informatičare s trona najbolje plaćenih zaposlenika.

Ekonomska kriza utjecala je na plaće polovice zaposlenika. Nekima je pritom plaća smanjena (43%), dok desetak posto ispitanika nije dobilo obećanu povišicu. Čak 52,1% ispitanika je istaknulo da povišicu dobivaju rijetko ili je nikada nisu ni dobili.

Gledano prema primarnoj djelatnosti tvrtke, najbolje plaće imaju zaposlenici u farmaciji (38% iznad prosjeka) te IT-u (25% iznad prosjeka), dok su najniže plaće zabilježene su u djelatnostima vezanim uz sport i razonodu (28% ispod prosjeka) te umjetnost i dizajn (14% ispod prosjeka).

Spolna diskriminacija još uvijek nije iskorijenjena iz društva. Plaće muškaraca u Hrvatskoj u prosjeku za 22,6% veće od plaća žena, što je neznatno smanjenje u odnosu na prošlu godinu kada su muškarci imali u prosjeku 23% veće plaće.

Osobe sa završenim fakultetom imaju 34,1% veću plaću od osoba sa srednjoškolskim obrazovanjem. Zanimljivo je da osobe s MBA diplomom u prosjeku imaju 85,7% veću plaću od osoba sa SSS-om.

Ispodprosječnu plaću u Hrvatskoj imaju pripravnici i administrativni radnici, dok su plaće nižeg i srednjeg menadžmenta nešto više od prosjeka. Plaća visokog menadžmenta je u prosjeku 57 posto veća od prosječne plaće.

02.12.2009. 10:04:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh