« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
INTERNATIONAL LIVING

Najbolje na svijetu živi se u Francuskoj

Kvaliteta života već je petu godinu zaredom najbolja u Francuskoj, a pogledajte na koje se mjesto smjestila Hrvatska

(Wikipedia)
Više o

kvaliteta života

,

International Living

Časopis International Living objavio je svoj već tradicionalni indeks kvalitete života u pojedinim zemljama svijeta za proteklu 2009. godinu. Prema tom indeksu najbolje se živi u Francuskoj, a najgore u Somaliji.

Već 30 godina International Living sastavlja ovu ljestvicu prema devet kategorija: životni troškovi, kultura i zabava, ekonomija, okoliš, sloboda, zdravstvo, infrastruktura, sigurnost i podneblje.

Zadnjih pet godina na tronu je Francuska. Za razliku od 2008., SAD su pogoršale svoj položaj (sada su sedme), a na drugom mjestu našla se Australija. Među top 10 zemalja u kojima se nabolje živi spadaju i Švicarska, Novi Zeland, Luksemburg, Belgija, Kanada i Italija.

Hrvatska se našla na 37. mjestu - troškovi života u nas su među najvišima na svijetu, ali i jedna smo od najsigurnijih zemalja. Od naših susjeda najbolje stoji Mađarska i to na odličnom 20. mjestu. Zanimljiv je i podatak da se Velika Britanija, zbog sve lošijeg života uslijed ekonomske krize, našla tek na 25. mjestu, a ova vijest snažno je odjeknula i u otočkim medijima.

Daily Telegraph tako javlja da je ''kvaliteta života u Britaniji gora nego u bivšim komunističkim zemljama''. Naime, ispred Velike Britanije su, osim Mađarske, Litva i Češka.  

Posljednji na ljestvici su Sudan, Jemen i Somalija.

07.01.2010. 17:13:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh