« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
SAVJETI

Najbolja ulja za kuhanje

Ako zagrijete ulje iznad točke dimljenja, to može naštetiti okusu ali i razgraditi hranjive sastojke u ulju te osloboditi spojeve poznate kao slobodni radikali.

Svako ulje ima neku svoju priču...
Svako ulje ima neku svoju priču... (Arhiva)
Više o

kuhanje

,

ulje

,

najbolje ulje

Određivanje najzdravijeg ulja za kuhanje ovisi o vrsti kuhanja za koju se odlučite. Točka dimljenja ulja je prag na kojem ulje postaje nestabilno.

Ako zagrijete ulje iznad točke dimljenja, to može naštetiti okusu ali i razgraditi hranjive sastojke u ulju te osloboditi spojeve poznate kao slobodni radikali.

Ovi štetni spojevi mogu imati negativne zdravstvene posljedice, pa čak i uzrokovati oštećenje stanica koje može dovesti do bolesti. Zbog toga je važno pažljivo razmotriti je li ulje koje odaberemo zdravo za konzumiranje i nakon što je zagrijano. Tako će vam, primjerice, za prženje trebati ulje koje ima visoku točku dimljenja.

U nastavku donosimo šest ulja koja su najgora za kuhanje na vrlo visokoj temperaturi.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje - neprerađeno ekstra djevičansko maslinovo ulje ima mnogo nižu točku dimljenja u usporedbi s rafiniranim maslinovim uljem. Kada tražite maslinovo ulje s visokom točkom dimljenja, odaberite bocu na kojoj piše lagano maslinovo ulje jer ono može izdržati više temperature. Neobrađeno ekstra djevičansko maslinovo ulje koristite za recepte s pečenim povrćem, juhama ili na laganoj vatri.

Laneno ulje - ne samo da može izgubiti svoj hrskavi, orašasti okus, već na visokoj temperaturi može postati gorak. Preporuča se sirovo konzumiranje lanenog ulja i izbjegavanje obrade na visokoj temperatri kako bi se sačuvao okus, ali i zdravlje.

Margarin - margarin je umjetni prehrambeni proizvod koji je stvoren kao alternativa maslacu. Proizvodi se od rafiniranog biljnog ulja za koje se ne preporuča izlaganje visokim temperaturama.

Orahovo ulje - orahovo ulje ima nisku točku dimljenja pa nije najbolji izbor za kuhanje na visokoj temperaturi. Međutim, može se koristiti na mnogo drugih načina. Cijenjeno je jer ima dobar omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina.

Suncokretovo ulje - kada se suncokretovo ulje kontinuirano zagrijava, odnosno kada je temperatura iznad 180 stupnjeva celzijusa, oslobađaju se toksični spojevi aldehidi, koji doprinose bolesti srca i Alzheimerovoj bolesti." Nerafinirano suncokretovo ulje najbolje je koristiti sirovo.

Ulje sjemenki grožda - ovo ulje nije prikladno za kuhanje na visokim temperaturama, ali se može koristiti za sotiranje, kratkotrajno prženje ili prženje s minimalnom količinom ulja. Kao i mnoga druga ulja, najbolje ga je čuvati dalje od topline i svjetlosti.

Znači, pripazite dobro....

12.05.2022. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh