« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
MA DA?

Najbolja motivacija za vježbanje je - lova

Ovo je prvo istraživanje koje je dokazalo da kada se vježbanje kombinira s financijskom motivacijom i postavljenim ciljem značajno se podiže razina fizičke aktivnosti

Nema boljeg motiva od zarade :)
Nema boljeg motiva od zarade :) (Shutterstock)
Više o

vježbanje

,

novac

,

motivacija

Za motivaciju za kretanje potrebne su tri glavne stvari - mali novčani iznos, postavljeni cilj i uređaj koji bi to sve mogao pratiti. 

Kliničko istraživanje proučavalo je kako motivirati srčane bolesnike odnosno ljude koji boluju od ishemičke srčane bolesti da napokon počnu vježbati. 

Redovita tjelovježba stotinu se puta pokazala korisnom za srčane bolesnike jer umanjuje rizik od smrti za čak 30 posto. Međutim, mnogi i dalje ne mogu naći motivaciju. 

Znanstvenici su pratili 105 osoba koje boluju od navedene bolesti kroz 24 tjedna. Jedna je grupa pacijenata nosila uređaj koji je pratio njihovu tjelovježbu, imali su postavljeni cilj, a prvih 16 tjedana na virtualni im je račun svaki tjedan sjedalo 14 dolara odnosno dva dolara po danu. 

Rezultati su iznenadili: ova je grupa napravila čak 1300 koraka više od kontrolne grupe, a čak i kada se financijska 'potpora' zaustavila, nastavili su biti fizički aktivni. 

Doktor Neel Chokshi iz Američke udruge za srce, u službenoj izjavi za medije, objasnio je: " Ovo je prvo istraživanje koje je dokazalo da, iako nošenje uređaja nije učinkovito, kada se kombinira s financijskom motivacijom i postavljenim ciljem značajno se podiže razina fizičke aktivnosti."

Međutim, doktor Subbarao Myla, za Healthline, upozorio je da je istraživanje ipak bilo prekratkog vijeka i da se mora ubrojati i pomoć, motivacija i personalizirani pristup koje kontrolna grupa nije dobila. 

08.07.2018. 15:42:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh