« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
OKRUGLI STOL

Najavljeno širenje sustava podrške svjedocima i žrtvama

Uz već postojeća četiri, uredi za podršku biti će osnovani u još tri županijska suda.

(Nina Đurđević, CROPIX)
Više o

UN

,

sudstvo

,

Yuri Afanasiev

,

UNDP

,

Županijski sud

,

Branko Hrvatin

,

Ivan Šimonović

,

ured za podršku svjedocima i žrtvama

,

svjedoci

,

žrtve

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je danas da će do kraja godine uredi za podršku svjedocima i žrtvama biti osnovani u još tri županijska suda uz već postojeće urede u sudovima u Zadru, Osijeku, Vukovaru i Zagrebu, a zatim će se proširiti i na ostale županijske sudove.

Šimonović je na današnjem okruglom stolu "Podrška svjedocima i žrtvama kaznenih djela u RH" rekao kako je projekt podrške dobio zamah prije godinu dana kada je kao pilot projekt započeo u sudovima u četiri grada, pa postignuti rezultati omogućuju do kraja 2009. njegovo širenje na sudove u Splitu, Rijeci i Sisku.

"Radi se o humanosti tretmana svjedoka i žrtava koja povećava kvalitetu svjedočenja i učinkovitost suđenja", naglasio je Šimonović na skupu što ga je organizirao Program za razvoj UN-a (UNDP).

Prema podacima Ministarstva pravosuđa, u proteklih godinu dana na četiri suda uključena u pilot projekt službe za podršku pružile su potporu za 1.253 svjedoka i žrtve.

Obraćajući se sudionicima skupa predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin naglasio je, među ostalim, da je provedba projekta u javnosti ostala gotovo nezapažena iako je kroz njega prošlo više od 1.200 osoba, dok je medijski interes iskazivan samo u slučajevima koji su bili na tragu senzacionalizma.

Na okruglom stolu u hotelu Panorama sudjeluju predstavnici policije, državnog odvjetništva, socijalne skrbi i nevladinog sektora, te predstavnici pravosudnog sustava iz Velike Britanije, Švedske, Francuske i Nizozemske, koji će govoriti o vlastitim iskustvima u razvoju sustava pružanja podrške svjedocima i žrtvama.

Stalni predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev naveo je neke od rezultata istraživanja o pružanju potpore svjedocima i žrtvama što ga je početkom ove godine provela ta organizacija. Među ostalim, rezultati su pokazali kako su policijski službenici (61 posto) naučili o radu sa žrtvama kaznenih djela kroz vlastiti rad i iskustvo, a 58 posto ih smatra da mogu unaprijediti svoje znanje i postupanje.

Žrtva i svjedoci visoko su ocijenili postupanje policijskih službenika, no smatraju da ga treba unaprijediti, posebice u dijelu koji se odnosi na pružanja informacija o sudskom predmetu. (hina/metro-portal)

15.04.2009. 13:24:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh