« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Hrvatsko-slovenski odnos

Najavljena izvanredna sjednica slovenskog parlamenta

Glavna tema bit će deblokada 11 poglavlja u procesu pristupanja Hrvatske EU

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

deblokada pregovora

,

hrvatsko-slovenski spor

,

Borut Pahot

Tri slovenske oporbene stranke u srijedu su postavile zahtjev da slovenski parlament idućeg tjedna umjesto u matičnim radnim tijelima odlučuje na izvanrednoj sjednici u plenarnom sastavu o deblokiranju 11 poglavlja u procesu Hrvatske EU.

"Smatramo da je riječ o tako važnim stvarima za Sloveniju da stajališta odbora za vanjsku politiku i odbora za europske poslove nisu dovoljna i da odluku o stajalištima Slovenije o deblokiranju 11 poglavlja treba donijeti na izvanrednoj sjendici parlamenta u punom sastavu", objavile su u srijedu Slovenska demokratska stranka (SDS), Slovenska nacionalna stranka (SNS) i Slovenska pučka stranka (SLS).

O takvom zahtjevu njihovih zastupničkih skupina u petak će odlučivati kolegij predsjednika parlamenta Pavla Gantara.

Parlamentarni odbori već su podržali ljubljanski dogovor Pahor-Kosor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora i nastavku pregovora o granici, pri čemu su zastupnici SDS-a koju vodi bivši predsjednik vlade Janez Janša bili suzdržani, a Jelinčičevi nacionalisti i "pučani" Radovana Žerjava glasovali su protiv.

Nakon načelne potpore deblokadi, parlamentarni su odbori prema planu vlade, a prije zakazane pristupne konferencije, sada trebali glasovati i o deblokiranju svakog od 11 poglavlja koje je Slovenija do sada blokirala, smatrajući da je Hrvatska u njima izrazila "prejudiciranje" granice.

Spomenute tri stranke u priopćenju za javnost navele su da parlament u cijelom sastavu treba odlučivati o deblokadi svakog od do sada blokiranih poglavlja zbog toga što je riječ o pitanju od izuzetnog interesa za Sloveniju, ali i zato jer su Borut Pahor i njegova vlada najprije inzistirali na blokadi koju su uveli krajem prošle godine, a onda nakon Pahorova sastanka s predsjednicom hrvatske vlade "potpuno promijenili stajalište".

Tri oporbene stranke zahtijevaju da se odluka o izvanrednoj sjednici donese pred sastanak odbora za europske poslove slovenskog parlamenta koji je zakazan za ovaj petak. (Hina/Metro-portal)

23.09.2009. 22:23:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh