« Život
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
AMEBE, PASANAC, PSEĆE BUHE

Nagrade za najgluplji znanstveni zaključak

Otkrića koja neće promijeniti svijet - zato što su stvarno glupava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

bizarna otkića

,

smješni znanstvenici

,

znanstvene studije

,

luda znanost

Pseće buhe skaču više od mačjih, skupi placebo djelotvorniji je od jeftinog, pasanac može promijeniti tijek povijesti, amebe znaju riješiti zagonetku, a biljke imaju dostojanstvo - sva ta naizgled besmislena otkrića nagrađena su na 18. godišnjoj dodjeli Ig Nobel nagrada na sveučilištu Harvard.

Godine 1991. znanstveno-humoristični magazin Annals of Improbable Research (AIR) sveučilišta Harvard utemeljio je svojevrsnu parodiju na dodjelu Nobelovih nagrada, nazvavši je Ig Nobelovom nagradom, a dodjeljuje se svake godine u ranu jesen.

Premda dodjeljivanje ovakve nagrade zvuči kao izrugivanje "pravim" dostignućima, kandidati koji se natječu za Ig Nobela pravi su znanstvenici. Jedina je razlika između njih i onih drugih u tome što se oni bave pomalo bizarnim stvarima.

Elektronska modifikacija za hrskaviji čips 

Tako je ove godine nagrada za nutricionistiku pripala autorima studije objavljene pod naslovom "Uloga sluha u modulaciji percipirane hrskavosti i svježine čipsa" Massimilianu Zampiniju s talijanskog Sveučilišta u Trentu i Charlesu Spenceu s Oxfordskog sveučilišta za elektronsku modifikaciju hrskanja čipsa kako bi osoba koja ga žvače vjerovala da je hrskaviji i svježiji.

Nagrada za mir pripala je švicarskom Federalnom etičkom povjerenstvu za ne-humanu biotehnologiju i državljanima Švicarske za prihvaćanje zakonskoga načela da biljke imaju dostojanstvo.

Znanstvenici iz Brazila Astolfo Mello Arauho i Jose Carlos Marceloni sa Sveučilišta u Sao Paulu uspjeli su izmjeriti kako pasanac može utjecati na tijek povijesti ili barem na sadržaj arheološkog nalazišta te su time zaslužili nagradu za dostignuća na području arheologije.

Skakačke sposobnosti psećih buha 

Studija "Usporedba skakačkih sposobnosti psećih buha, Ctenoccephalides canis, i mačjih buha, Chenocephalides felis felis", koja je pokazala da su pseće buhe bolji skakači, donijela je nagradu za biologiju znanstvenicima iz Toulousea Mariji-Christini Cadiergues, Christal Joubert i Michelu Francu.

Američki znanstvenik Dan Ariely sa sveučilišta Duke dobio je nagradu za medicinu jer je uspio dokazati da su skupi lažni lijekovi, odnosno placebo, djelotvorniji od svoje jeftinije varijante.

Treniranje ameba 

Japanski su znanstvenici, uz pomoć mađarskih, dokazali da su amebe sposobne proći kroz labirint, što im je donijelo Ig Nobela za kognitivne znanosti.

Uglednu nagradu za dostignuće na području ekonomije dobili su američki znanstvenici koji su otkrili da "ovulacijski ciklus barskih plesačica utječe na visinu njihove napojnice".

"Spontano zapetljavanje uznemirene niti" naziv je studije koja je Dorianu Raymeru i njegovim kolegama donijela nagradu za fiziku jer su matematički dokazali da će se nit ili dlaka gotovo neizbježno zapetljati u čvor.

Nagrada za kemiju dodijeljena je dvjema skupinama znanstvenika. Jednoj koja je uspjela dokazati da je Coca-Cola djelotvoran spermicid i drugoj koja je dokazala da to nije točno.

I na kraju, nagrada za književnost dodijeljena je Davidu Simsu iz Poslovne škole Cass u Londonu za studiju pod naslovom "Baš si gad: narativno istraživanje iskustva zgražanja unutar organizacije". (hina/metro-portal)

03.10.2008. 14:31:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh