« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
FESTIVAL PRVIH

Nagrade 18. Festivala prvih

Ovogodišnje izdanje obilježila je umjetnička svestranost i velika posjećenost na streaming platformi 18. Festivala prvih budući da su se sva događanja paralelno mogla pratiti online i uživo

Ivana Škvorčević
Ivana Škvorčević (Arhiva)
Više o

nagrade

,

18. Festival prvih

Dodjelom nagrada i razgovorom s umjetnicama završen je 18. Festival prvih - smotra dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila. Ovogodišnje izdanje obilježila je umjetnička svestranost i velika posjećenost na streaming platformi 18. Festivala prvih budući da su se sva događanja paralelno mogla pratiti online i uživo.

Odlukom tročlanog stručnog žirija, kojeg su činili sociolog Krešimir Zubčić, povjesničar umjetnosti Deni Horvatić i urednik na portalu Arteist Dorijan Klarić, rad Ivane Škvorčević «Mental Sculpture» proglašen je pobjednikom 18. Festivala prvih.

»Iako je stanovanje i prostor omeđeno, definirano na mnogim razinama i mnogim normama pa i zakonima, autorica nije definirala prostor metrički niti ga opisivala materijalnim. Prostor je ogoljen, u imaginaciji prazan, nebitan sam po sebi tek naznačen, distanciran. Tradicija satkana od cigli i crijepova, žbuke i prozora ovdje je nepotreban atavizam poput slijepog crijeva ili repa kod čovjeka. Izražavanjem novim medijima autorica pokušava tu konzervativnu strukturu opisati svojim izričajem koji ovdje dovodi u sukob tradicionalno i novo. Taj novi prostor koji nastaje stvaranjem nove društvene paradigme najbolje je opisala Ivana Škvorčević i svojim nas glasom provodi kroz njega od samog ulaza pa do cilja...» - stoji u obrazloženju ove nagrade.

Žiri u istom sastavu dodijelio je posebno priznanje radu «Oglas za zgradu» Liljane Zagorac smatrajući kako je riječ o kolažu s elementima zabavnog, koji ne djeluje na prvu kao umjetnički rad, a u dinamičkom je suodnosu s prostorom u kojem se nalazi.

Pobjednički rad Ivane Škvorčević «Mental Sculpture» nagrađen je najboljim i od strane publike koja je prepoznala nevizualnu prirodu rada koja zahtjeva od gledatelja i slušatelja da stvaraju sliku o prostoru u svojim mislima i postaju svjesni njegovih granica.

Uoči sinoćnje dodjele nagrada posjetitelji su Centru KNAP mogli pogledati performance Ivane Škvorčević koja je sudjelovala i na artist talku Umjetnice govore: Nova generacija zajedno uz Nikolinu Butorac i Teu Ivković.

18. Festival prvih zatvoren je subotnjom radionicom za djecu izrade kućica za ptice uz stolara Petra Someka i uvodno predavanje «Zašto volimo ptice?» biologinje i ekologinje Sanje Čuline.

A, već je poznato da će iduće, 19. izdanje festivala, kao temu ponuditi socijalnu distanciranost. 

08.11.2020. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh