« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Nafta godinu završava minusom od 60 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

cijena nafte

,

barel nafte

,

gospodarstvo u 2008.

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema razini od 38 dolara za barel i na dobrom su putu da godinu završe u minusu od 60 posto, nakon što je globalno gospodarsko usporavanje duboko nagrizlo potražnju za energijom.

Barel sirove nafte za isporuke u veljači pojeftinio je na američkom tržištu za 1,03 dolara, na 38,00 dolara, dok je na tržištu u Londonu bio u minusu 92 centa, spustivši se na 39,23 dolara.

Cijena sirove nafte dosegnula je rekordnu vrijednost iznad 147 dolara za barel u srpnju ali su u posljednjih šest mjeseci pale, nakon što je kreditna kriza pogurala industrijalizirani svijet u recesiju.

Tmurni podaci Sjedinjenih Država objavljeni u utorak dodatno su potaknuli pesimistična očekivanja da će potražnja za naftom nastaviti trpjeti i u 2009., unatoč napetostima na Bliskom Istoku i mogućem dodatnom rezanju proizvodnje u Saudijskoj Arabiji.

Analitičari predviđaju da će u prvom tromjesečju sljedeće godine prosječna cijena barela sirove nafte na američkom tržištu iznositi 49 dolara, a za cijelu iduću godinu prognoziraju njezinu prosječnu vrijednost od 58,48 dolara, što je 14 dolara niže u odnosu na ranije prognoze, pokazala je najnovija anketa Reutersa.

"Očekujemo da će cijene energije ostati defenzivne tijekom prvih tjedana nove godine, pod pretpostavkom da se sukobi na Bliskom Istoku ne prošire na druge zemlje", objavio je MF Global u bilješci klijentima.

Cijene nafte skočile su u ponedjeljak za 12 posto nakon što je Izrael pokrenuo zračnu ofenzivu u pojasu Gaze, no brzo su kliznule nazad, te analitičari smatraju da postoji vrlo mali rizik da će sukob poremetiti opskrbu naftom iz Perzijskog zaljeva.

Fokus tržišta je na usporavanju gospodarstva.

Sjedinjene Države suočene su s najgorima uvjetima na tržištu rada u posljednjih 16 godina, što je spustilo povjerenje potrošača na rekordno nisku razinu u prosincu. Sezona šopinga je bila najgora od 1970-ih godina a cijena američkih obiteljskih kuća pala u listopadu za rekordnih 18 posto u odnosu na godinu ranije.

Slaba božićna potrošnja

Potražnja za benzinom u maloprodaji u SAD-u pala je u tjednu do 26. prosinca za 3,8 posto u odnosu na isti tjedna godinu ranije, nakon što su vozači stegnuli remenje tijekom Božića, pokazalo je istraživanje MasterCarda.

Tjedna američka objava podataka o zalihama tijekom dana dat će dodatne dokaze o potrošnji nafte. Analitičari predviđaju pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 1,5 milijuna barela, te rast zaliha destilata za 1,1 milijuna i benzina za 1,5 milijuna barela.

Vodeći izvoznik OPEC-a Saudijska Arabija spremna je dodatno smanjiti opskrbu naftom u veljači, kazali su u utorak tržišni izvori. Grupa izvoznica nafte već je tri puta smanjivala proizvodnju u nastojanju da smanji svjetsku opskrbu za pet posto. (hina/metro-portal)

31.12.2008. 13:28:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh