« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Jeftinije drvo

Hrvatske Šume su najavile prilagodbu cijena trenutnoj gospodarskoj situaciji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Hrvatske šume

,

drvna industrija

,

drvo

,

pojeftinjuje drvo

Hrvatske šume (HŠ) će od 1. siječnja naplaćivati drvne sortimente i usluge po cijenama koje su vrijedile na početku 2008. pa čak i nižima, izvijestili su iz te tvrtke.

Tako će od početka iduće godine HŠ sniziti cijenu prijevoza trupaca šumskim cestama i do 30 posto, navodi se u priopćenju. Obračun naknade korištenja tih cesta računat će se prema starom cjeniku s početka 2008.

Produljuje se i rok plaćanja proizvoda Hrvatskih šuma sa 60 na 90 dana, ovisno o kvaliteti pojedinih trupaca. Hrvatske šume omogućit će i popust na plaćanje u rokovima prije dospijeća do 2,5 posto.

Na te mjere Hrvatske šume su se, kažu, odlučile zbog gospodarske krize u svijetu, zbog čega trpi drvna industrija Hrvatske jer su se smanjile narudžbe iz inozemstva.

Uz to, dug drvne industrije prema Hrvatskim šumama u 2008. popeo se na više od 200 milijuna kuna. Zbog tih problema Hrvatske šume reprogramirale su dugovanja tako da su tvrtkama koje im trenutno duguju novac odgodile plaćanje.

Također, poduzećima koja proizvode finalne proizvode - namještaj, stolariju, parkete, drvene kuće i ostale proizvode od hrasta, bukve, jele, smreke i jasena - Hrvatske šume daju popust.

Uprava tog poduzeća daje rabat od pet posto na te vrste drva, što je povoljnije od prijašnje tarife. Ta mjera vrijedi za svu robu kupljenu tijekom 2008., stoji u priopćenju. (hina/metro-portal)

30.12.2008. 14:04:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh