« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
KARDINAL PULJIĆ

Nad katolicima se u BiH provodi etničko čišćenje

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić ocijenio je u intervju za sarajevski Dnevni Avaz da se nad Hrvatima katolicima u BiH i nakon rata provodi etničko čišćenje

Fotografija vijesti
Više o

BiH

,

etničko čišćenje

,

Vinko Puljić

,

katolici

"Upravo ono što smo žestoko osuđivali u ratu - "etničko čišćenje" - sada se provodi i ostvaruje na perfidan i kapilaran način. Možda je to i cilj moćnika ovog svijeta kako bi lakše riješili pitanje BiH bez nas (Hrvata katolika)", rekao je Puljić u intervjuu.

Dodao je kako bi brojniji narodi i međunarodna zajednica trebali poduzeti korake kako bi se spriječilo dalje iseljavanje Hrvata. Po riječima kardinala Puljića među Hrvatima katolicima raste strah iz političke nepravde dodajući kako se na tome ne može izgraditi budućnost BiH.

Kardinal je istaknuo kako je Sveta Stolica zabrinuta za stanje Hrvata katolika u BiH. "Crkva se ne bori za privilegije katolika koji su najvećim dijelom Hrvati, nego za jednaka prava. Itekako je Sveta Stolica zabrinuta ovom situacijom, ali je svjesna da nije samo na jednoj strani odgovornost", rekao je Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

Komentirajući uspostavljenu vlast u Federaciji BiH koju čine SDP, SDA, HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak, vrhbosanski nadbiskup je ocijenio da se radi o 'vlasti najmnogoljudnijih na ovim prostorima, a ne vlasti prema glasovima naroda'.

„Ako će drugi odlučivati što mi smijemo biti i misliti, onda je to vraćanje u ono doba kada je centralni komitet o svemu odlučivao", dodao je kardinal Puljić. Ocijenio je da je velika odgovornost na bošnjačkim političarima i narodu da spriječe majorizaciju Hrvata koja je rezultirala svojevrsnim paktiranjem malobrojnijih Hrvata i Srba u toj zemlji.

"To je itekako ozbiljno pitanje za budućnost BiH. Ako dolazi do takvih paktiranja, neka se pitaju (Bošnjaci) zašto svoje susjede guraju u takvo stanje. Sadašnji čelnici većinskog naroda nose veliku odgovornost za suživot i budućnost BiH", rekao je Vrhbosanski nadbiskup.

24.04.2011. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh