« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
NAROD SLOBODE

Nacionalni savez se raspušta i ujedinjuje s Forza Italiom

Stranka nasljednica fašističke tradicije 'osnažuje' Berlusconijev desni centar.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Silvio Berlusconi

,

Italija

,

Narod slobode

,

Nacionalni savez

,

Forza Italia

,

Gianfranco Fini

Nacionalni savez (AN), stranka tradicionalne talijanske desnice objavio je u nedjelju da prestaje djelovati i da će se idućeg tjedna s Forza Italiom (FI) Silvija Berlusconija ujediniti u novu stranku koja će nositi ime Narod slobode (Pdl).

"Danas prestaje postojati Nacionalni savez, nastaje Narod slobode i nastavlja se naša ljubav za talijanski narod", rekao je predsjednik AN-a Gianfranco Fini, predsjednik Zastupničkog doma talijanskog parlamenta, u prigodi završetka rada kongresa AN-a.

Visoki dužnosnik je nakon gotovo jednosatnog improviziranog govora bio vidljivo dirnut zbog objave vijesti o raspuštanju stranke koju je utemeljio 1995. reformirajući Talijanski društveni pokret (MSI), nasljednika fašističke tradicije, u tradicionalnu desnu stranku.

Iako svjestan utjecaja koji će Berlusconi, neprijeporni vođa talijanskog desnog centra, imati u budućoj stranci, Fini je ustrajao na zahtjevu za stanovitom autonomijom.

"Pdl ima vođu, a to je dakako Berlusconi, ali čak i on zna da se jako i priznato vodstvo nipošto ne smije prometnuti u kult ličnosti", upozorio je pet dana uoči službene objave osnutka nove stranke.

Utemeljiteljski kongres Pdl-a održat će se u Rimu od petka 27. do nedjelje 29. ožujka. (hina/metro-portal)

22.03.2009. 16:35:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh