« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci

Nacionalni park Krka privlači turiste

Iako ih je pve godine nešto manje, financijski se to ne osjeti

(Nikša Stipanićev, CROPIX)
Više o

NP Krka

,

turisti

,

nacionalni parkovi

Nacionalni park Krka trenutno bilježi nešto manju turističku posjetu nego u isto vrijeme prošle godine, ali unatoč tome u istoimenoj Javnoj ustanovi koja upravlja Parkom očekuju da bi financijski rezultati do kraja godine mogli biti na lanjskoj razini, doznaje se od rukovoditeljice Odjela za turizam u toj javnoj ustanovi Ivone Cvitan.

Nakon odličnog travnja s 12 posto više posjetitelja u lipnju su imali 8 posto manju posjetu, što se otprilike nastavilo i u srpnju s prosječnih oko 6.500 posjetitelja dnevno ili oko 500 do tisuću dnevno manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Pritom prevladavaju individualci, a manje agencijske grupe, te stranci koji čine oko 80 posto ukupnih posjetitelja, od kojih su najbrojniji Nijemci, Poljaci, Francuzi, Britanci.

Nešto boljoj posjeti, posebno Talijana, ali i s drugih stranih tržišta te domaćih, nadaju se, kao i svi u turizmu, u idućih mjesec dana, do sredine kolovoza. No, dodaje da na godišnjoj razini očekuju oko 10 posto manje posjetitelja s obzirom na krizom uvjetovanu manju turističku potražnju.

Zbog toga su ove godine u Parku uposlili i oko 40 sezonskih radnika manje nego lani, pa ih je trenutno oko 50, uz još 130 stalno zaposlenih.

Iako je posjetitelja manje nego lani Cvitan kaže da u tome ima i nešto dobro, jer je to sada srazmjernije Parku kao zaštićenom području prirode te cilju Javne ustanove da više promovira i nudi kvalitetu usluge u Parku.

Smatrajući da manja fizička posjeta neće umanjiti i njihov godišnji financijski rezultat dodaje da su ove godine i za oko 15 posto povećali cijene ulaza (nakon dvije godine) i izleta plovilima (nakon šest godina) po Parku.

Izlete posjetiteljima tako nude s ukupno 10 plovila, čiji je kapacitet po 60 osoba, ali Cvitan napominje i da izleti ove godine idu lošije, te da se posjetitelji više zadržavaju u šetnji, kupanju u Krki i sličnom.

Ponudu Parka obogatit će početkom kolovoza otvaranjem objekta "Šosterove mlinice" na Roškom slapu koju je Javna ustanova otkupila od vlasnika i obnovila u duhu autohtone arhitekture i u kojoj će posjetiteljima mlinar u narodnoj nošnji prezentirati tradicijski zanat mljevenja žita.

Za početak iduće godine Cvitan je najavila otvaranje muzeja i arheološke zbirke o Burnumu (ostaci rimskog vojnog logora iz 1. stoljeća), koji se nalazi između Drniša i Kistanja. Muzej i zbirku otvaraju u jednoj od zgrada bivše vojarne na tom području, što su dobili na korištenje, s planom da u idućih 10-ak godina tu urede i otvore znanstveno-edukativni centar s smještajnim kapacitetima.

Izvor: Hina

23.07.2009. 10:10:27
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    john smith
    05.03.2010. 23:57
    Svaka čast za pljačku domaćeg stanovništva..Mi smo danas došli upravo zato šta je zima,i šta smo navikli uživati u lipoti slapova kad nema turista..iz Šibenika smo,naravno..
    Kad nam je gospođa na ulazu rekla da ulaznica košta 80 kn po osobi,pali smo na guzicu..Ipak je ovo van sezone,još nije ni uskrs blizu..Pitali smo da jeli radi restoran,ili kafić,i šta uopće dobijamo za 80 kn,ali je gospođa rekla da još nema tu informaciju...(?????)...a ko bi je triba imat ako ne neko šta radi na ulazu?
    Gospođa je bila jako pristojna,i rekla da nam ne može pomoći...mi smo bili spremni za vansezonsku ulaznicu dati maksimalno 50 kn,iako je za domaće i to previše,ipak živimo u gradu sa 13000 nezaposlenih..
    Za usporedbu,napisaću vam kako je na Brionima..
    Prvo,hrvatski državljani imaju 50 % popusta na ulaznicu...cijena je 130 kn,dakle 65 za nas..
    Nadalje,za 65 kn u Fažani vas uzme brod,koji vas vozi 20-ak min,a kad se iskrcate dočeka vas vodič (sa osmjehom)koji govori 3 jezika,poželi vam dobrodošlicu,te vas usmjeri prema turističkom vlaku (ne željezničkom,već vlakiću sa 7-8 vagona,čistih,urednih,za prijevoz turista po otoku)
    Vožnja traje oko sat vrimena,u kojima vam vodič na tri jezika govori o svemu šta se nalazi na otoku..
    Ukoliko ima ljudi sa nekog drugog govornog područja,vožnja za njih se organizira sat kasnije sa vodičem koji govori njihov jezik..
    Tako se posjeti čitav otok,i pogleda se mali safari park,i sve to traje oko 1 sat...Tada se vratite na točku polaska,kad vas vodič poziva u razgledavanje Titovog muzeja..Muzej nije malen,i vodič objašnjava većinu fotografija,pa i to sve traje oko 45 minuta..
    Tada vam ostaje još slobodnog vrimena,koje možete potrošiti u kafiću,ili u ugodnoj šetnji po sređenom i čistom otoku..Nakon toga,za vaših 65 kn brodić vas odveze nazad do Fažane,di van se zahvale na posjeti...
    Eto,mi bi danas bili potrošili 120-150 kn za ulaz(bilo nas je troje),i vjerovatno još nešto u kafiću,a možda bi kupili i poneki suvenir ili bocu rakije,ali ništa od toga..
    Narednih dana nazvaćemo radio i ispričati ovu malu pričicu,a stavićemo je i na druga mista na internetu..
    I da ne zaboravimo,sam prilaz Nacionalnom parku Krka je ustvari cesta sa miljun zakrpa na asvaltu,bez trotoara,bez cvića,bez ikakvih znakova,a bura po dračama vije najlone,čovik po noći bi se priplašija..
    Pa se pitajte zašto u Dalmaciji nema furešta..
    Fala van lipa,i prijateljski pozdrav iz Šibenika,vaš
    John Smith
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh