« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Maleno a praktično

Nabavite svog kukca za prisluškivanje

POGLEDAJTE VIDEO - Američko ministarstvo obrane provelo je nekoliko godina na projektu izrade kukaca kiborga, kako bi stvorili ultimativni obavještajni sustav

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

prisluškivanje i praćenje

,

kukac

,

kiborg

 Tim istraživača predvođenih profesorom Hirotakaom Satom stvorio je kukca kiborga kojeg se može kontrolirati bezičnom metodom pomoću laptopa.

Implantanatima se kontroliraju pokreti kukca, poput uzlijetanja, leta i slijetanja te stimulira mozak da pokreće krila. Sustav koristi stimulatore živaca i mišića, mikrobateriju i mikrokontrole s prijamnikom. Ugrađuju se u kukca dok je još u fazi razvoja.

Tri tipa različitih kukaca korištena su u eksperimentu koji je proveden na Sveučilištu Berkley u Kaliforniji. Najmanji je bio dugačak 2 cm, dok je najveći imao 20 cm.

Kako navodi profesor Noel Sharkley, međunarodni stručnjak za umjetnu inteligenciju, u prošlosti je bilo pokušaja da se kontroliraju kukci poput žohara, no ovo je prvi put da je to učinjeno na daljinu. No kako Sharkley dodaje, upotreba kukaca kiborga u vojne svrhe upitna je s obzirom da bi trebalo ugraditi i GPS sustav te kameru, a to bi pak bila preteška oprema da je insekt ponese.

Istraživači s Berkleya sugeriraju kako bi kukac kiborg tj. pola kukac - pola mašina, mogao poslužiti kao model za minijaturna zračna vozila. Profesor Sato dodaje da bi kukac također mogao poslužiti i kao kurir u neprohodnim područjima. 

19.10.2009. 21:16:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh