« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
OPA!

Nabava cjepiva za EU pod istragom EPPO-a

EU-ova nabava cjepiva protiv koronavirusa u vrijednosti od više desetaka milijardi eura nalazi se pod istragom,

Stvarno čudno... ;)
Stvarno čudno... ;) (Arhiva)
Više o

EU

,

istraga

,

cjepivo

,

nabava

,

Covid-19

,

EPPO

"Ova iznimna potvrda dolazi nakon velikog interesa javnosti", stoji u priopćenju EPPO-a.

"U ovoj fazi neće biti objavljeni drugi detalji", dodao je EPPO.

Europska komisija ispregovarala je i sklopila ugovore za stotine milijuna doza cjepiva s farmaceutskim tvrtkama u ime zemalja članica Europske unije.

Nije objavljeno koji je dio ovog procesa pod istragom EPPO-a. Međutim, prošle kritike bile su usredotočene na kašnjenja isporuke i pojedinosti ugovora koji su djelomično objavljeni na internetu.

Ugovor s BioNTechom/Pfizerom o kupnji do 1,8 milijardi doza počevši od proljeća 2021., koji je u to vrijeme procijenjen na 35 milijardi eura, posebice je javno analiziran.

New York Times je izvijestio da je osobni kontakt između izvršnog direktora Pfizera Alberta Bourle i Ursule von der Leyen, predsjednice Europske komisije, bio bitan za sklapanje sporazuma.

Tekstualne poruke koje su razmjenjivali von der Leyen i Bourla nisu dane na uvid novinarima unatoč zahtjevima za slobodan pristup informacijama.

Europski revizorski sud (ECA), koji nadzire proračun EU-a, priopćio je da nije dobio tražene informacije o preliminarnim pregovorima u izvješću objavljenom u rujnu.

15.10.2022. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh