« Život
objavljeno prije 14 godina
SMEĆE OKO NAS

Na Zemlju će se srušiti 2,5 tone težak satelit

Vjerojatnost da će pasti na naseljeni dio Zemlje je relativno mala, ali se ne može isključiti

Satelit Rosat
Satelit Rosat (Wikipedia)
Više o

svemir

,

sateliti

,

svemirski otpad

,

grilanje

Svemirski otpad nije opasan samo zbog mogućih sudara u orbiti koji bi mogli ugroziti globalnu komunikaciju i ekonomiju, nego i zbog mogućih nekontroliranih padova teških satelita na Zemlju.

>>Svemirski otpad ozbiljno ugrožava internet i ekonomiju

Njemački rendgenski satelit Rosat tako već nekoliko godina velikom brzinom kruži oko Zemlje, iako više nije u funkciji. Prema najnovijim izračunima na Zemlju bi trebao pasti 2011. godine, a stručnjaci još nisu uspjeli otkriti točnu lokaciju, piše portal Welt.

Rosat je težak čak 2,5 tone. Jedan dio materijala će izgorjeti u atmosferi prilikom pada, ali će udar preostalog materijala biti snažan i usporediv s padom meteorita. Satelit bi se prilikom pada mogao raspasti na nekoliko dijelova i tako ugroziti više područja.  

Lokacija udara se ne može precizno odrediti. Stručnjaci mogu samo izračunati okvirno područje širine 30 kilometara i dužine 200-300 kilometara. Vjerojatnost da će pasti na naseljeni dio Zemlje je relativno mala, ali se ne može isključiti.

Rosat je u orbitu lansiran 1990. godine, kada još nisu postojali stroži propisi o zbrinjavanju svemirskog otpada. Zakoni su se u međuvremenu promijenili pa tako danas svaki satelit prije lansiranja mora imati jasan plan potencijalnog zbrinjavanja koji najčešće uključuje njegovo katapultiranje dublje u svemir ili kontrolirano raspadanje i spuštanje pojedinih komada koji mogu u potpunosti izgorjeti u atmosferi.  

>>Svemir se pretvara u smetlište

15.06.2010. 10:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh