« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
MA DA?!

Na Wall Streetu najbolja godina u posljednjih 16

Na Wall Streetu se kraju bliži najbolja godina u posljednjih 16, pa ulagači imaju razloga za optimizam na ulasku u 2014.

Sjajna godina za ulagače
Sjajna godina za ulagače (Arhiva)
Više o

Wall Street

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

burzovni indeksi

,

S&P 500

,

indeksi

Dow Jones indeks skočio je prošloga tjedna 1,6 posto, na 16.478 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,3 posto, na 1.841 boda, a za toliko je ojačao i Nasdaq indeks, dosegnuvši 4.156 bodova.

Od početka godine S&P 500 indeks u plusu je 29,1 posto, pa bi mu ovo mogao biti najveći godišnji rast još od 1997. Dow Jones porastao je istodobno 25,8, a Nasdaq indeks 37,7 posto.

Kako su mnogi ulagači povezali božićne i novogodišnje blagdane, i ovoga se tjedna očekuje mršav obujam trgovanja, a cijene bi dionica mogla dodatno porasti jer menadžeri fondova uljepšavaju portfelje na kraju godine.

Ulagači imaju razloga za optimizam i u vezi iduće godine. Očekuje se ubrzanje rasta američkog gospodarstva, zbog čega bi trebala pasti nezaposlenost, a porasti kupovna moć stanovništva.

No, kako Dow Jones i S&P 500 indeks već danim dosežu nove najviše razine u povijesti, teško je za očekivati da će se iduće godine nastaviti tako snažan rast cijena dionica kao u ovoj.

'U gospodarstvu se situacija poboljšava, a Fed je i dalje na strani tržišta jer je obećao da će kamate držati rekordno nisko. No, premda očekujemo da će se svježi novac i dalje slijevati u dionice, bit će ga ipak manje. Stoga je malo vjerojatno da će iduće godine tržište porasti dodatnih 30-ak posto', kaže Donald Selkin, strateg u tvrtki Natinal Securities.

Tim više što će američka središnja banka u siječnju smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica za 10 milijardi dolara na 75 milijardi mjesečno. Te su poticajne mjere bile glavni pokretač rasta cijena dionica ove godine, atijekom 2014. Fed će vjerojatno nastaviti smanjivati iznose za kupnju obveznica.

U najnovijoj anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će do kraja 2014. godine S&P 500 indeks dosegnuti 1.925 bodova, što bi bio porast od 4,5 posto u odnosu na sadašnje razine.

30.12.2013. 12:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh