« Film
objavljeno prije 5 godina
NAJAVE

Na vodi u Dokukinu KIC

Što nas kao ljude, unatoč razlikama i razmiricama povezuje, otkrijte u sjajnom dokumentarcu Gorana Devića

Na vodi...
Na vodi... (Arhiva)
Više o

dokumentarci

,

Goran Dević

Dokumentarac Gorana Devića Na vodi ovaj vikend stiže u zagrebačko Dokukino KIC, a krajem ožujka odnosno početkom travnja prikazivat će se u kinima Europa i Tuškanac.  Na projekciji u Dokukinu KIC u subotu, 23. ožujka  u 19 sati film će predstaviti redatelj i protagonisti.

Najplodniji hrvatski dokumentarist, kao i u nekolicini svojih prijašnjih filmova, poput Buffeta Željezara, i u ovom se bavi seciranjem društveno-političke i ekonomske situacije u svom rodnom gradu - Sisku. No ovaj put provodni motiv mu je voda, tj. rijeke Kupa, Sava i Odra te ljudi koji se na njima druže, dokoličare ili rade. Od Miće i Marija, dvojice ribiča i najboljih prijatelja koji su u ratu bili na suprotnim stranama, preko odvjetnika koji 'trenira' svog sina kako bi otišao daleko odavde sve do bivšeg radnika u željezari koji živi od sakupljanja balvana s površine rijeke.

Univerzalnost tople priče o međuljudskim odnosima te onome što nas kao ljude, unatoč svakodnevnim razmiricama, povezuje, prepoznao je žiri DOK Leipziga, jednog od najvećih festivala dokumentarnog filma u Europi, dodijelivši filmu posebno priznanje, kao i publika festivala u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu. 

Režiju i scenarij potpisuje Goran Dević, a producent je Hrvoje Osvadić. Fotografiju potpisuje Damian Nenadić, montažu Jan Klemsche  i Vanja Siruček, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Film je nastao u produkciji Petnaeste umjetnosti. Distributer filma je Restart Label.

Film je svoju hrvatsku kino-premijeru imao u Sisku, a do kraja ožujka i početkom travnja moći će se pogledati u nizu neovisnih kina diljem Hrvatske: u Rijeci (Art-kino Croatia, od 19. 3.), Puli (kino Valli, od 21. 3.), Zaboku (Zelena dvorana, 21. 3.), Zagrebu (Dokukino KIC, od 22. 3., kino Europa i kino Tuškanac), Ivancu (POU Đuro Arnold, 24. 3.), Splitu (Kinoteka Zlatna vrata), Šibeniku (Kinoklub Šibenik, 10.4.), Velikoj Gorici (Kino Gorica), Osijeku (kino Urania) i Belom Manastiru (Mikro kino Baranja).

23.03.2019. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh