« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
NEW YORK POD OPSADOM

Na Times Squareu tisuće policajaca osigurava doček 2010.

Za koordinaciju djelovanja snaga sigurnosti osnovan je posebni stožer u kojem je osoblje FBI-a, NYPD-a, Lučkih uprava New Yorka i New Jerseya

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

New York

,

Times Square

,

Nova godina

Glasoviti doček Nove godine na Times Square-u u New Yorku, na kojem se očekuje oko milijun ljudi, i ove godine prate iznimne mjere sigurnosti uz tisuće policajaca, pripadnika FBI-a, protuterorističkih i obavještajnih službi, te brojnih drugih agencija, izvješćuju u četvrtak američke TV mreže. U osiguravanje proslave bit će uključeni i pripadnici Nacionalne garde, te stotine posebnih kamera, helikopteri i policijski brodovi lučkih uprava New Yorka i New Jerseya.

U pripremama za doček, tisuće policajaca, uključujući i 250 novaka, doći će na Times Square, rekao je načelnik policijske uprave New Yorka (NYPD) Raymond Kelly. Policija je na "povišenom stupnju sigurnosti", od 11. rujna izjavio je Paul Browne, glasnogovornik NYPD-a, dodajući da je sigurnost za svaki Novogodišnji doček pojačana.

Ulice koje vode prema Times Square-u bit će blokirane metalnim barijerama i policijskim automobilima. Neki ulazi u podzemnu željeznicu bit će zatvoreni. Snajperisti će biti raspoređeni po krovovima okolnih zgrada, a policajci u civilu umiješat će se u gomilu, tražeći džepare ili moguće teroriste, najavljuje The New York Times.

Za koordinaciju djelovanja snaga sigurnosti osnovan je posebni stožer u kojem je osoblje FBI-a, NYPD-a, Lučkih uprava New Yorka i New Jerseya te "brojnih drugih agencija", izjavio je Richard Kolko, glasnogovornik FBI u New Yorku. Pokušaj bombaškog napada u zrakoplovu Northwest Airlinesa u blizini Detroita za Božić, potaknuo je policiju da "preispita sigurnosne planove za Novogodišnju noć", rekao je Kelly.

"Mi pretpostavljamo da je New York za teroriste meta br. 1 u Americi. Mi smo učinili mnogo, prema mojim saznanjima, čak i više nego bilo koji drugi grad u svijetu, kako bi se zaštitili od terorističkih događaja", rekao je Kelly. Prema njegovim riječima, nije bilo "nikakvih specifičnih prijetnji gradu" za Novogodišnju noć. Gradonačelnik Michael Bloomberg rekao je da će on biti na Times Squareu sa svojom obitelji, nazvavši ga "sigurnim mjestom".

Guverner David Paterson je naredio da se 80 vojnika doda snagama Nacionalne garde koje vrše redovite ophodnje u zračnim lukama i na prometnim čvorištima. Na Times Squareu, posjetitelji neće moći nositi naprtnjače, velike torbe i alkoholna pića.

Stotine policajaca imat će uređaje koji mogu otkriti zračenje od tzv. prljave (nuklearne) bombe. A sa sličnim uređajima bit će opremljeni i kamioni, policijski brodovi i helikopteri, rekao je glasnogovornik NYPD-a Browne.

Po gradu su razmješteni i uređaji koji otkrivaju kemijske ili biološke otrove u zraku, a pripremljeni su i objekti za dekontaminaciju, dodao je Brown. Izvan Times Squarea, policijska nazočnost bit će pojačana u kompleksima javnih stanova gdje je u prošlosti znalo doći do slavljeničke pucnjave, te u Central Parku gdje se održava ponoćna utrka i vatromet. (hina/metro-portal)

31.12.2009. 22:09:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh