« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NAPOLITANO:

Na Times Squareu se dogodio teroristički čin

Istražitelji ispituju sve tragove oko vozila - bombe, a ne isključuju niti mogućnost terorističkog čina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

terorizam

,

Times Square

,

Janet Napolitano

,

auto bomba

,

Zima na Kvatriću

Nadležne službe pročešljavaju dokaze vezane uz auto-bombu pronađenu noćas u parkiranom terencu na newyorškom Times Squareu, izjavila je u nedjelju američka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano, nazivajući incident mogućim terorističkim napadom.

"To može biti čin terorizma", rekla je Napolitano za TV mrežu Fox News.

Iako vlasti nisu javno identificirale osumnjičene u slučaju, Napolitano je rekla da Policijska uprava New Yorka (NYPD), FBI i ministarstvo domovinske sigurnosti rade zajedno kako bi otkrili tko stoji iza njega.

"Slijede se svi tragovi. Oni pretražuju vozilo, uzimaju otiske prstiju i pregledavaju video snimke", rekla je Napolitano, ističući da obližnje nadzorne kamere mogu biti velika pomoć istražiteljima.

S prepunog Times Squarea u subotu navečer su evakuirane tisuće ljudi, nakon što je policija upozorena na sumnjivi parkirani terenac Nissan Pathfinder iz kojeg se dimilo, i u kojem su pronađene tri plinske boce, dva kanistra s 38 litara benzina, pirotehničke naprave za vatromet povezane žicama s dva sata na baterije. Trg je bio u blokadi više od 10 sati, dok su policijski pirotehničari, uz pomoć robota, utvrđivali opasnost i uklonili eksplozivni materijal i vozilo.

Vlasti ispituju izvješća da je jedan čovjek viđen kako izlazi iz SUV-a, koji je parkiran na križanju 45. ulice i avenije Broadway s upaljenim motorom i pokazivačima smjera, rekao je jedan dužnosnik za Fox News.

Napolitano je kazala u nedjelju da je bomba bila "amaterska", te da ne može reći je li to djelo bilo rezultat domaće ili strane urote.

"Mi ne isključujemo ništa u ovome trenutku", kazala je.

Predsjednik Barack Obama, koji planira posjetiti New Orleans u nedjelju kako bi procijenio štete od ogromne naftne mrlje u Meksičkom zaljevu, izvještavan je o incidentu u New Yorku.

Obama i Napolitano su brifirani o incidentu u subotu navečer. Glasnogovornik Bijele kuće Nick Shapiro je izjavio da je Obama naložio svom savjetniku za domovinsku sigurnost i protuterorizam Johnu Brennanu da kontaktira dužnosnike u New Yorku i ponudi im pomoć savezne vlade. Prema priopćenju iz Bijele kuće, predsjednik je obaviješten o "izvrsnom radu" NYPD-a i "pohvalio je brzu akciju" koja je poduzeta. (hina/metro-portal)

02.05.2010. 18:16:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh