« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SLAVKO LINIĆ:

Na te smiješne optužbe špijunskog podzemlja nemam što reći

Linić je odbacio optužbe Nacionala da je Hypo banci pomogao da jeftino dođe do vrijednih nekretnina

(Nikša Stipaničev/Cropix)
Više o

HFP

,

Hypo banka

,

Nacional

,

Slavko Linić

SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić opovrgnuo je danas napise tjednika "Nacionala" po kojima je kao potpredsjednik koalicijske vlade Ivice Račana pomogao Hypo banci da jeftino dođe do vrijednih nekretnina u Hrvatskoj.

"Na te smiješne optužbe špijunskog podzemlja nemam što reći", komentirao je Linić novinarima u Saboru ističući kako ne postoji nikakva afera vezana uz poslovanje Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP) dok mu je bio na čelu.

Naglasio je da je HFP u njegovo vrijeme raspisao čak 34 natječaja, a Upravni odbor uvijek je pazio da se osiguraju kvalitetna jamstva za slučaj neuspjeha u vođenju privatiziranih tvrtki.

"U tom dijelu nije bilo nikakvih primjedaba ni istraga", rekao je Linić, tvrdeći da se istrage protiv SDP-a daju u javnost, a onda godinama drže u ladicama i izvlače za dnevnopolitičke potrebe. "A kad je u pitanju netko tko je aktivan u vlasti, odgovor na sumnje daje se u roku od 24 sata", rekao je Linić, ističući kako vjeruje da se tako pokušava "stvoriti balans u trenutku otvaranja istraga protiv HDZ-ovih dužnosnika".

"Nacional" tvrdi i da je Linić, zajedno s bivšim ministrom financija Matom Crkvencem, lobirao za ulazak Bayerische Landesbanke (BLB) u Hypo banku, a da je njegova umiješanost u aferu Hypo razlog protivljenja SDP-a da se Mladena Bajića ponovno imenuje na dužnost glavnoga državnog odvjetnika, što Linić također opovrgava.

"Mislio sam da, ako je u Klagenfurtu siguran vlasnik Hypo banke, neće biti problema ni za Hypo banku u Hrvatskoj. U tom dijelu nisam vidio drugo doli borbu za stabilnost bankarskog sustava u Hrvatskoj", objasnio je Linić.

Istaknuo je da ga je ponašanje BLB-a u Austriji, kao i prije u slučaju Riječke banke, razočaralo "jer je BLB opet kao kukavica pobjegao od problema", ali, dodao je, nazočnost te banke nije bila štetna za Hypo banku u Zagrebu. "Za mene je to bilo samo određeno razočaranje, ali ulazak BLB-a zaustavio je priču o nestabilnosti u Hypo banci, koja je u Zagrebu kvalitetno poslovala", rekao je Linić. (hina/metro-portal)

04.02.2010. 21:15:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh