« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
WOW!

Na svijetu ima 50 milijarda ptica

Na Zemlji danas živi otprilike 50 milijarda ptica, što znači da naš planet nastanjuje šest puta više ptica od ljudi, rezultati su istraživanja australskih znanstvenika

Ima ih ogroman broj...
Ima ih ogroman broj... (Arhiva)
Više o

Ptice

,

broj ptica

Tim znanstvenika koji je vodio ekolog William Cornwell sa Sveučilišta Novi Južni Wales (UNSW) iz Sydneya u studiji je koristio podatke o 9700 poznatih ptičjih vrsta iz cijeloga svijeta, za koje tvrde da predstavljaju 92 posto svih postojećih vrsta na Zemlji.

Istraživači su kombinirali rezultate znanstvenih istraživanja o pojedinačnim vrstama ptica koje žive u određenim područjima, s gotovo milijardu novih podataka koje su u internetsku ornitološku bazu podataka eBird unijeli amateri.

"Zamisao o procjeni broja ptica koje žive na Zemlji potekla je od činjenice da imamo neke ptičje vrste koje se iznimno dobro proučavaju", rekao je Cornwell. "No istodobno imamo i velik broj običnih ljudi, ljubitelja ptica koji putuju svijetom i prikupljaju informacije o svim pticama koje susretnu, a zatim podatke o njima unose u ornitološku bazu".

Znanstvenici su zaključili da na našem planetu živi relativno malo običnih vrsta i jako puno rijetkih vrsta ptica.

Među deset najrasprostranjenijih ptica na svijetu su vrapci (1,6 milijarda), europski čvorci (1,3 milijarde), prstenokljuni galebi (1,2 milijarde) i lastavice pokućarke (1,1 milijarda).

Ornitolozi su ustanovili i da je u svijetu najmanje ptica kivi iz porodice nojevki, koje većinom nastanjuju Novi Zeland (3000) i mesita (154.000) ptica sličnih ždralovkama. Riječ je o ugroženoj endemskoj vrsti koja živi na Madagaskaru.

"Možda su neke vrste ptica danas rijetke iz prirodnih razloga - primjerice, žive samo na jednom otoku ili isključivo na vrhu jedne planine u svijetu, a mogu biti rijetke i zbog ljudskog faktora", zaključio je Cornwell, dodajući kako se nada da će znanstvenici s vremenom uspjeti ustanoviti koje vrste izumiru i gdje je potrebno uložiti dodatne napore u njihovo očuvanje.

24.05.2021. 18:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh