« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
OTKUD TAMO?

Na Pelješcu uhvaćen udav od 3,5 metra

Zmiju dugačku tri i pol metra, najvjerojatnije udava, ubila su dvojica muškaraca sinoć u Papratu na poluotoku Pelješcu nakon što su je zatekli u kući njihova susjeda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

zmija

,

Pelješac

,

stanovništvo sad

Eugen Uvodić i Krešo Franković zmiju su pokušavali ubiti dva i pol sata da bi na kraju i uspjeli, kako su sami izjavili medijima, odsjekavši joj glavu sjekirom.

Premda, kako su rekli, zmija promjera 40 centimetara nije bila pretjerano aktivna dok su je hvatali, muškarci su je prvo nekoliko puta proboli ostima zračne puške, pa su je, dok je bila sklupčana i ranjena, držali još puna 2,5 sata probodene glave. Nakon što su ubili zmiju tešku 35 kilograma odnijeli su je pokazati gostima u lokalnom kafiću.

Predstavnici udruga za zaštitu životinja zgroženi su tim činom, ali i načinom na koji su to prenijeli mediji kao da je riječ o herojskom djelu. Koordinatorica Saveza udruga za zaštitu životinja grada Zagreba Jadranka Dragović rekla je kako je šokirana načinom na koji su mediji prenijeli vijest punu hvale.

Smatra da su muškarci trebali pozvati stučnjake, budući da zakon o zaštiti životinja propisuje način postupanja i zbrinjavanja divljih, domaćih i egzotičnih životinja. "Nije rješenje uzmi sjekiru pa je ubij. Sad su to neki heroji, našli su i ubili zmiju. Koja je poruka svega toga?", upitala se Dragović.

Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman smatra da zasigurno nije bilo potrebe za ubijanjem životinje u smislu samoobrane jer opasnosti za čovjeka nije bilo. "Da je i bilo, nisu trebali vršiti nasilje. Niti su bili ovlašteni, niti ugroženi", rekao je Oman, koji smatra da protiv počinitelja treba podnijeti prekršajnu i kaznenu prijavu.

Drži da cijeli slučaj pokazuje koliko još treba edukacije o zakonu o zaštiti životinja i o odnosu čovjeka prema životinjima. "Kad se ovakvo nasilje prikazuje kao nešto normalno, a oni koji čine to nasilje kao heroji, onda je jasno da se zakon o zaštiti životinja ne provodi u praksi", rekao je. (hina/metro-portal)

24.07.2010. 20:13:11
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Pero
    24.07.2010. 22:06
    da, pa trebali su joj dat nešto za pojest i popit, pokrit je dekom, odgodit si živote i pričekat da prođe koji dan i dođu službe.. a opasnost, pa ko se boji udava od par metara. pipice jedne..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh