« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
MILINOVIĆ NAJAVIO

Na listu skupih lijekova ulaze lijekovi za hepatitis B i reumatoidni artritis

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje idućeg će tjedna donijeti novu listu lijekova na koju će biti uvršteno 25 novih inovativnih lijekova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/Cropix)
Više o

Darko Milinović

,

lijekovi

Među njima će na listu skupih lijekova ući i oni za liječenje hepatitisa B te biološki lijekovi za liječenje reumatoidnog artritisa, najavio je danas ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović. 

"U proteklih sedam godina na listu lijekova uvršteno je ukupno 47 lijekova, a sada smo u nešto više od godinu dana uvrstili novih 47 inovativnih lijekova što je još jedan rezultat reforme zdravstva i racionalizacije sustava", izjavio je Milinović na okruglom stolu "Zdravlje-lijekovi-etika" u hotelu Antunović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tihomir Strizrep pojasnio je da će na listu skupih lijekova biti uvršteno 11 inovativnih lijekova, među kojima i šest onkoloških, dok će se ostali naći na osnovnoj listi koja je za pacijenta besplatna te na dopunskoj listi za koju se plaća određena nadoknada.

Strizrep je rekao i da su uslijed racionalizacije sustava rokovi plaćanja lijekova na recept smanjeni sa 300 dana prije godinu dana na 180 dana.

Predsjednica Hrvatske udruge inovativnih lijekova Nataša Kličko istaknula je pozitivni pomak koji se dogodio kod registracije lijeka u Hrvatskoj na koju se prije čekalo tri godine a danas godina dana, ali zato farmaceuti i dalje imaju problema kod uvrštavanja lijeka na listu lijekova jer se to čekanje oduži na tri, a u nekim slučajevima i pet godina.

Na skupu je naglašeno i kako su cijene lijekova u Hrvatskoj dosegnule donju granicu te ona više ne može biti odlučujućom za uvrštavanje nekog lijeka na listu lijekova, već je potrebno utvrditi nove parametre za to.

Farmaceutske tvrtke nezadovoljne su, kako se čulo, s novim ugovorom o etičkom oglašavanju lijekova kojim ih se obvezuje da izdvajaju tri posto prihoda u posebni fond HZZO-a za edukaciju liječnika. Radi se o novcu kojim su farmaceuti dosad liječnicima direktno podmirivali troškove edukacije i putovanja na kongrese, a u Ministarstvu taj potez objašnjavaju namjerom sprečavanja korupcije. Prema Milinovićevim riječima, ugovor je dosad potpisalo 20 farmaceutskih tvrtki

Osvrćući se na to prof. Igor Aurer iz Zavoda za hematologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Zagreb naglasio je kako je obveza svakog liječnika specijaliste daljnja edukacija i praćenje novosti u medicini koje se predstavljaju upravo na kongresima. Kako ta sredstava liječnicima ne može osigurati država prisiljeni su se obraćati farmaceutima koji su to voljni učiniti, rekao o Aurer. (hina/metro-portal)

25.05.2010. 16:29:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh