« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
POPUSTLJIVI FIDEL

Na Kubi održana prva procesija kipa Gospe od milosrđa nakon 60 godina

Kardinal Ortega, nadbiskup Havane, u nedjelju je naglasio da taj događaj prikazuje ozračje promjena na Kubi

Fotografija vijesti
Više o

Kuba

,

Fidel Castro

Nakon više od 60 godina kubanske su vlasti dopustile procesiju kipa zaštitnice Kube, poznate Gospe od milosrđa, u kojoj vjernici pješače od gradića El Cobre do glavnog grada Havane, piše Hina.

"Kucnuo je čas da havanska nadbiskupija dočeka Gospu od milosrđa", rekao je u nedjelju kardinal Jaime Ortega, primas kubanske katoličke crkve posljednjih 30 godina, po dolasku kipa u Madrugu, 65 km istočno od Havane.

Kardinal Ortega, nadbiskup Havane, u nedjelju je naglasio da taj događaj prikazuje ozračje promjena na Kubi zahvaljujući kojem je crkva već mogla pregovarati s komunističkim režimom o oslobađanju pedesetak političkih zatvorenika prošle godine.

Kardinal Ortega je također naglasio promjene koje je vlada Raula Castra poduzela u obrazovanju i gospodarstvu i njihove napore da svladaju zastarjele ideološke koncepcije.

Procesija je krenula 8. kolovoza iz Santiaga i proći će tisuće kilometara do Havana. Kip gospe od milosrđa je pod staklenim zvonom na kamionu uz pratnju policije na motorima uz sirene ušla u Madrugu, gdje su ju brojni vjernici dočekali uz cvijeće i pjesme. Proslave koje okružuju događaj trajat će sve do 30. prosinca kada se Gospa od milosrđa vraća u nacionalno svetište El Cobre.

Zaštitnicom Kube, na zahtjev tamošnjih veterana rata za neovisnost, proglasio ju je 1916. godine papa Benedikt XV.

05.09.2011. 11:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh