« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
PARADA

Na Kaptolu policija, HVIDR-a, vjernici i LBTG-jevci

Prosvjed u neposrednoj blizini katedrale osigurava 12 vozila policije i više od 100 interventnih policajaca, a interventna je policija je i na prilazima katedral

Fotografija vijesti
Više o

Zagreb Pride

,

hvidra

Više od stotinu članova Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) okupilo se danas ispred katedrale na Kaptolu prosvjedujući zbog zakazanog Zagreb Pridea druženja protiv, kako je navedeno u pozivu, crkvene homofobije i transfobije, govora mržnje i progona LBTG građana.

HVIDRA je sms-om pak pozvala branitelje na "mirnu obranu Crkve od besramne uvrede".

Prema Jutarnjem.hr. Pripadnici LGBT zajednice simbolično su se poljubili u 15 sati, te održali dva govora o toleranciji pri čemu su kazali kako je ovo skup ljubavi i da ne treba reagirati na provokacije Crkve i biskupa. Osvrćući se na antiprosvjednike kazali su kako je 'ovo iza njih mržnja' te poručili 'ljubite se i volite'.

Zasad je jedan protivnih gay prosvjeda priveden.

Prosvjed u neposrednoj blizini katedrale osigurava 12 vozila policije i više od 100 interventnih policajaca, a interventna je policija je i na prilazima katedrali. Pripadnici HVIDRE na prostoru su između katedrale i obližnje fontane i počeli su se približavati policiji. Pedesetak vjernika pak je na samom ulazu u katedralu gdje mole i drže transparent s likom Majke Božje.

Počelo je okupljanje i pripadnika LBTG građana, a dvije pripadnice nose transparent s natpisom "Ljubi bližnju svoju."

Udruga Zagreb Pride prije nekoliko dana najavila je na Facebook stranici prosvjed pod nazivom "Ljubi bližnjeg svoga pred katedralom". Skup su sazvali jer, kako su istaknuli, "Katolička crkva proteklih mjesec dana vodi homofobnu kampanju kakva se još nije mogla doživjeti u Hrvatskoj". U pozivu se dodaje da su vrhunac skandalozne, uvrjedljive i mrziteljske izjave u kojim se lezbijske, gay, biseksualne i transrodne građane sustavne demonizira, a spominjanje njihova postojanja naziva se razaranjem čovjeka.

Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti pozvala je pak danas građane i vjernike na ignoriranje prosvjeda.

12.01.2013. 16:37:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh